88 milioane de euro pentru institutiile financiare de creditare a IMM-urilor

Intreprinzatorii din Romania vor putea beneficia de noul program de finantare in valoare de 82,5 milioane de Euro lansat de BERD, Comisia Uniunii Europene, Guvernul Romaniei si banci comerciale co-finantatoare.

Programul Roman de micro-finantare va acorda fonduri – in RON sau Euro – bancilor si institutiilor financiare nonbancare – societatilor de micro-finantare, pentru ca acestea sa acorde imprumuturi interprinderilor micro si mici , inclusiv intreprinderilor nou infiintate.

Programul de finantare a fost creat pentru a imbunatati accesul la servicii financiare a intreprinzatorilor din Romania, in special a celor din zonele mai putin dezvoltate si din zonele rurale, care pana in prezent aveau access limitat la servicii financiare avand costuri rezonabile.

Programul de micro-creditare va fi finantat cu 40 milioane euro de catre BERD, 30 milioane euro printr-un imprumut bancar sindicalizat de pe piata de capital, la care se adauga o contributie de 18,02 milioane de Euro, din care 13,6 milioane euro de la Uniunea Europeana si 4,42 milioane euro de la Guvernul Romaniei reprezentand bugetul aferent Programului Phare 2005 si 2006.

Co-finantarea Programului de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, include 2.5 milioane de Euro ce reprezinta fonduri pentru asistenta tehnica necesara dezvoltarii de noi produse financiare pentru sectorul intreprinderilor micro si mici, imbunatatirea procedurilor de management al riscului si instruire de personal.

Pentru a incuraja institutiile finanaciare sa acorde imprumuturi firmelor nou infiintate (firme cu mai putin de 12 luni de activitate) s-a constituit un fond de risc de 3 milioane euro din care se vor acoperi 50% din pierderile inregistrate de catre institutiile financiare partenere in cadrul programului, pentru imprumuturile ne-performante acordate firmelor nou infiintate.

Ministrul Integrarii Europene, Anca Daniela Boagiu a spus ca obiectivul principal al noului program de finantare il reprezinta asigurarea finantarii pentru dezvoltarea afacerilor in Romania prin intermediari financiari locali, punandu-se accent in special pe nevoile intreprinderilor nou infiintate si microintreprinderilor.

Semnatarii programului sunt: din partea Guvernului roman, ministrul integrarii, Anca Boagiu, din partea UE, seful Delegatiei CE la Bucuresti, Donato Chiarini, iar din partea BERD, directorul pentru Romania, Hildegard Gacek.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.