Piata leasingului a crescut cu 63%

Piata de leasing a consemnat dupa primele noua luni o valoare a bunurilor finantate de 2,33 miliarde de euro, in crestere cu 63% fata de perioada ianuarie-septembrie 2005, cea mai mare parte a finantarilor fiind reprezentata de subsidiarele bancilor, care detin 61% din total.

Finantarile acordate pentru achizitiile din sectorul auto sunt in acest an in scadere, dupa cum estimasera si majoritatea jucatorilor din piata. Ponderea a scazut semnificativ fata 2005, cand pe intregul an finantarile auto au insumat 82% din total piata.

In comparatie, anul acesta segmentul transporturilor a reprezentat 64% din piata, adica 824 de milioane de euro. Din cele 824 de milioane de euro, 56% s-a indreptat spre achizitia de autoturisme, 29% pentru vehiculele comerciale grele, 13% spre vehiculele comerciale usoare, iar restul de 2% spre alte tipuri de autovehicule.

Companiile membre ale Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) au incheiat in primele noua luni ale anului contracte in valoare de 1,28 de miliarde de euro, in crestere cu 93% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand totalul finantarilor a fost de 666 de milioane de euro.

Numarul total al contractelor de leasing incheiate de cei 22 de membri in perioada ianuarie-octombrie 2006 este de 43.288. In perioada similara a anului trecut numarul contractelor a fost de 24.000.

Leasingul imobiliar a crescut in acest an la 8% din total, acumuland 103 milioane de euro.

Cladirile comerciale si industriale au dominat piata leasingului imobiliar cu un total de 77% din total, in timp de spatiile de birouri clasa A, B si C au atras 14% din cele 103 milioane de euro.

Sectorul rezidential si al blocurilor destinate apartamentelor a atras in acest an finantari de peste 9 milioane de euro. Promovarea acestui tip de finantari se va realiza prin scaderea perioadei de amortizare in functie de durata finantarii, negocierea valorii reziduale si oferirea de servicii conexe precum asigurarea cladirii sau managementul sitului de constructie.

Durata preferata pentru derularea unui contract de leasing este in continuare cea de trei-patru ani, urmata de cea cu o scadenta de maximum doi-trei ani.

Membrii ALB au estimat ca bunurile finantate prin sistem leasing vor ajunge la sfarsitul anului in curs la circa 2 miliarde de euro, in conditiile in care piata se va apropia de pragul de 3 miliarde de euro. Diferenta valorica a volumului finantarilor acordate, comparativ cu anul 2005, este de 27%.

ASLR, Asociatia Societatilor de Leasing din Romania, a comunicat ca firmele membre au incheiat in perioada analizata contracte de finantare de 1,17 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o apreciere de 36,5% fata de 2005.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top