Din 2007, impozite pe cladirile si terenurile achizitionate in leasing

Taxele locale aferente cladirilor si terenurilor achizitionate in leasing vor fi platite direct de utilizatori, si nu de firmele de leasing, cum prevad reglementarile in vigoare, potrivit unei propuneri de modificare a Codului Fiscal inaintata de Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB).

Potrivit proiectului respectiv, pentru cladirile ce fac obiectul contractelor de leasing financiar pe intreaga durata a acestuia, impozitul pe cladiri se datoreaza de locatar. Impozitul pe cladiri datorat de persoanele juridice pe perioada de leasing financiar se determina pe baza valorii negociate intre parti, fara Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA).

Conform aceluiasi proiect, “contribuabilii, in cazul impozitului pe teren, sunt proprietarii terenurilor, oriunde ar fi situate acestea in Romania si indiferent de categoria de folosinta a lor, atat pentru cele din intravilan, cat si pentru cele din extravilan”.

Pentru contractele incheiate pana la data de 31 decembrie 2006, locatarul, persoana fizica sau juridica, are obligatia depunerii declaratiei fiscale la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in a carei raza de competenta se afla cladirea, terenul sau mijlocul de transport, pana la data de 31 ianuarie 2007, insotita de o copie a contractului de leasing.

Pentru contractele de leasing incheiate dupa 1 ianuarie 2007, depunerea declaratiei fiscale la administratia financiara se va efectua in termen de 30 de zile de la incheierea contractului de leasing.

Cei care vor incheia contracte de leasing dupa 1 ianuarie 2007 vor plati, pe langa dobanda lunara stabilita la incheierea contractului si dobanda pentru Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA).

“In cazul contractelor de leasing incheiate anterior datei de 31 decembrie 2006 inclusiv, care se deruleaza si dupa data aderarii, exigibilitatea taxei aferente ratelor scadente dupa data aderarii intervine la fiecare dintre datele specificate in contract pentru plata ratelor. In cazul contractelor de leasing incheiate inainte de 31 decembrie 2006 inclusiv si care se deruleaza si dupa data aderarii, dobanzile aferente ratelor scadente dupa data aderarii nu se cuprind in baza de impozitare a taxei”, se mai spune in proiectul de modificare a Codului Fiscal.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.