Cei 600 de milioane de euro vor proveni de la Uniunea Europeana si sint alocati pentru agricultura.
Sumele vor fi gestionate de angajatii Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si cei ai Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura.
Traseul acestor fonduri va depinde in primul rind de semnaturile a doua persoane: seful Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDR) si cel al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA).
Startul pentru accesarea fondurilor UE postaderare se va da cel mai probabil la jumatatea acestui an.
Banii vor fi repartizati pe doua destinatii. Cea mai mare parte a fondurilor vor merge in proiecte de investitii, iar cealalta in subventii.
In urmatorii sase ani, Iasul ar putea atrage o suma de circa 500 de milioane din cele 7,2 miliarde alocate la nivel national. Sprijinul din partea Uniunii Europene va fi in medie de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru fiecare proiect accesat.
Cel de-al doilea segment pentru care se vor primi bani de la UE este cel al subventiilor.
Anul acesta in contul subventiilor, se vor primi cel putin 12,5 milioane de euro. Cum este de asteptat ca si in perioada urmatoare sumele pentru acest segment sa fie tot la fel de mari, atunci rezulta ca in urmatorii sase ani sa mai intre in Iasi inca 75 milioane euro.
In urma negocierilor cu UE, platile directe, atit cele din sectorul vegetal cit si cele din sectorul animal, se vor putea aloca independent de nivelul productiei, aplicind schema de plata unica pe suprafata (SAPS) si vor putea fi acordate tuturor detinatorilor de terenuri de peste 0,3 ha.