Iesenii au luat 12 milioane de euro din visteria SAPARD

In 2006, iesenii care au depus proiecte SAPARD au primit, in medie, un milion de euro pe luna.

Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Iasi a respectat dorinta fostului ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, care, la inceputul anului trecut, solicita ca, la nivelul fiecarui judet, sa se faca plati de un milion de euro pe luna, pentru ca Romania sa reuseasca sa absoarba cele 1,5 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeana (UE) prin Programul SAPARD.

“Pana la sfarsitul anului trecut, la nivelul judetului, pentru proiectele ce au fost depuse si aprobate, s-au facut plati in valoare totala de 12,637 milioane de euro”, a declarat Liviu Bulgaru, directorul OJPDRP Iasi.

Cele mai multe fonduri au fost alocate in lunile august si noiembrie, cand OJPDRP a virat in conturile beneficiarilor proiectelor SAPARD aproximativ sapte milioane de euro.

“In aceste doua luni ale anului s-au efectuat platile pentru doua proiecte mari, respectiv Avitop si Cotnari. In luna noiembrie, Cotnari a primit doua transe de bani, si anume ultima parte pentru proiectul privind modernizarea combinatului de vinificatie, precum si banii pentru cel de-al doilea proiect depus de societate pentru achizitionarea de utilaje, in valoare totala de aproximativ 850.000 de euro”, a precizat Liviu Bulgaru.

Cotnari SA a beneficiat de doua proiecte SAPARD in valoare totala de 4,35 milioane de euro. Primul proiect a fost la masura 1.1, pentru modernizarea combinatului de vinificatie, o investitie de 3,5 milioane de euro, din care 1,45 milioane de euro au fost bani nerambursabili.

Al doilea proiect SAPARD, in valoare de 850.000 de euro, a fost pentru achizitionarea de masini si utilaje viticole. Avitop a inceput o investitie totala de 7,5 milioane de euro pentru modernizarea abatorului de pasari. Valoarea proiectului SAPARD, insa, este de patru milioane de euro, din care jumatate sint bani nermbursabili.

De partea cealalta, cei mai putini bani la nivelul judetului au fost acordati in primele patru luni ale anului trecut, suma totala fiind de aproximativ 75.000 de euro. Mai mult, in prima luna a anului 2006 nu s-a cheltuit nici un leu din banii Uniunii Europene.

Sursa: Jurnalul de Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.