Harghita: A inceput construirea bazelor Salvamont, realizate din fonduri europene

Harghita, baza Salvamont, proiect, lucrari, POR, finantare

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a prezentat lucrarile care vor fi efectuate la baza Salvamont de la Baile Harghita, o localitate aflata in apropierea municipiului Miercurea Ciuc.

In timp ce Borboly Csaba le vorbea jurnalistilor despre proiectul european in cadrul caruia salvarea montana din judet va fi modernizata, mai multi copii din statiune s-au dat pe tiroliana, asistati de salvamontisti.

Proiectul, intitulat “Modernizarea salvarii montane in judetul Harghita“, are o valoare de 2 milioane de euro si prevede, pe langa achizitionarea de echipament individual si utilajele necesare operatiunilor de salvare, si realizarea a patru baze salvamont care sa asigure adapostirea salvatorilor pe timp de noapte si sa prelungeasca perioada de asistenta. Acestea vor fi construite la Baile Harghita, Toplita, Harghita – Madaras si Lacu Rosu.

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a declarat ca acest proiect, alaturi de altele derulate de institutia pe care o conduce, va ajuta la dezvoltarea turismului din zona si la prezenta judetului pe harta turistica europeana si mondiala. El a subliniat ca proiectul a fost primul de acest gen din tara, depus in cadrul Programului Operational Regional, iar dupa finalizarea lui dotarea salvatorilor montani din judet va fi cea mai buna din tara.

“Dupa cum stiti, ani la randul salvamontistii nostri si-au riscat si isi risca inca viata cu echipament neadecvat, invechit sau insuficient. Asadar, in cadrul acestui proiect vor fi construite cele patru centre de salvare montana, echipele vor fi echipate corespunzator, o echipare care cred ca va fi cea mai buna din tara la momentul de fata”, a spus Borboly Csaba.

Initiatorul proiectului, Marian Chivu, fostul sef al Serviciului de Salvamont Harghita, a precizat ca cele patru baze salvamont vor asigura atat loc de salvare, de masa, de instruire, de depozitare a echipamentelor, dar si un mic cabinet medical.

Lucrarile la cele patru centre de salvare montana din judet sunt preconizate sa se finalizeze in octombrie 2011. Contractul de finantare a proiectului a fost semnat in luna aprilie, in prezenta ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.