Creditul in valuta domina piata in Bucuresti

Creditul in valuta continua sa domine piata in Bucuresti, cu un sold de 5,7 miliarde de euro la sfarsitul lunii noiembrie 2006, respectiv cu aproape 47% mai mare decat cel al finantarilor in lei.

Situatia este valabila si in judetele cu dezvoltare economica peste medie si care inregistreaza si cel mai ridicat grad de bancarizare. Pozitia valutei se erodeaza vizibil, mai ales sub presiunea creditului de consum in moneda nationala. In Timis, de exemplu, creditul in valuta este cu 25% mai mare decat creditul in lei. In Cluj avansul este de 18%, in Arad de 15%, iar in Constanta de doar 7,6%.

Creditul in lei a devenit insa preponderent in Brasov, Arges, Dolj, Iasi sau Maramures. In toate cazurile in care valuta inca predomina, raportul este dat de creditul pentru locuinte pentru care valuta este net mai atractiva. In Bucuresti, soldul finantarilor in valuta pentru case inca este de aproape noua ori mai mare decat cel al finantarilor in lei. Bucurestiul continua sa domine piata nationala a creditului, cu 9,6 miliarde de euro si o cota de aproape 36% din totalul finantarilor. Urmeaza, in ordine, Clujul, cu putin peste un miliard de euro, Constanta, care a trecut de asemenea de un miliard, si Timis, cu un sold de 955 milioane de euro.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.