Unde si cum vor merge banii europeni pentru Dezvoltare

Romania accede in Uniunea Europeana la momentul finalizarii reformei politicii regionale.

Astfel, conform noilor reglementari, actualele obiective 1, 2 si 3, precum si cele patru initiative comunitare (Interreg III, Leader+, Equal si Urban II) vor fi reorganizate in doar trei obiective:

– convergenta (stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca in regiunile mai putin dezvoltate, pentru care se aloca 264 de miliarde de euro, adica 78,5% din total);

– competitivitate regionala si ocupare a fortei de munca (urmareste cresterea competitivitatii regiunilor, altele decat cele mai dezavantajate, pentru care sunt alocate 57,9 miliarde de euro);

– cooperare teritoriala europeana (incurajarea cooperarii transfrontaliere si interregionale, fiindu-i
alocata suma de 8,7 miliarde de euro).

Noua politica de coeziune constituie circa o treime din bugetul UE, prioritatea fiind acordata regiunilor si statelor mai putin dezvoltate.

Reformarea politicii de coeziune a UE a fost realizata pentru a creste capacitatea de absorbtie in randul statelor mai putin dezvoltate, dar si pentru ca alte state, care deja s-au dezvoltat, nu vor mai beneficia de aceste fonduri.

In noua arhitectura a politicii de coeziune, Romania va fi eligibila sub doua obiective: Convergenta si Cooperare Teritoriala Europeana, beneficiind de toate cele trei fonduri (FEDER, FSE si Fondul de Coeziune).

Suma totala alocata pentru Romania pentru 2007-2013 este de 17,2 miliarde de euro, reprezentand circa 5,9% din totalul bugetului.

Miza nu va fi daca vom primi destui bani din partea UE, ci capacitatea de absorbtie si modul in care vom utiliza aceste fonduri, in vederea reducerii decalajelor economice dintre Romania si restul
UE.

In contextul in care Fondurile Structurale se aloca de la bugetul Uniunii in regim de cofinantare din partea statului beneficiar, Romania trebuie sa invete din experienta celorlalte tari. Mai ales, trebuie sa evite situatia de a deveni, din beneficiar net, contributor net, din cauza capacitatii de absorbtie reduse.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top