Fermele de animale si biocombustibilul – cele mai cautate afaceri cu bani UE

Deocamdata, fondurile sunt blocate din cauza ca Ministerul Agriculturii nu a finalizat Planul pentru dezvoltare rurala.

Proiectele pentru achizitia de utilaje agricole, infiintate de ferme de crestere a animalelor, pensiuni agroturistice si procesarea carnii si a laptelui vor fi printre cele mai cautate pentru finantare cu fonduri europene pentru agricultura, considera oficialii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Piscicultura (APDRP). “Experienta pe care am avut-o cu SAPARD ne-a demonstrat ca asteptarile potentialilor beneficiari se indreapta in primul rand spre o accesare a fondurilor nerambursabile cat mai facila si catre oportunitati de investitii cat mai diversificate”, a declarat Dan Gherghelas, director adjunct APDRP.

In cadrul noului program, reprezentantii APDRP isi propun o descentralizare a operatiunilor, in sensul depunerii documentatiilor de catre beneficiari la nivel de judet, iar centrele regionale vor avea o mai mare responsabilitate prin semnarea contractelor de finantare si autorizare a platilor.

“O consecinta va fi scurtarea termenelor de procesare a aplicatiilor pe de-o parte, iar efortul financiar si de timp al beneficiarilor va fi mult diminuat”, completeaza Dan Gherghelas. Totodata, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) se va acorda sprijin financiar si pentru microintreprinderile care vor presta servicii de transport local, constructii sau panificatie.

“Ca noutati de finantare, putem sublinia si finantarea unitatilor de producere a biocombustibilului, prelucrarea industriala a mierii, dar si amenajarea de catre consiliile locale a centrului civic al comunelor”, mai spune Gherghelas.

Pana atunci insa, cei interesati nu pot depune proiectele, pentru ca autoritatile nu au pus inca la punct Planul National Strategic pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013. Ministerul Agriculturii a anuntat ca, abia la finele lunii februarie, documentul urmeaza sa fie trimis Comisiei Europene, urmand ca dupa ce CE il va trimite autoritatilor sa se poata depune proiectele.

Cel mai mare interes este pentru domeniul exploatatiilor agricole, dar si pentru infrastructura si turism rural”, au declarat surse din APDRP.

PNDR reprezinta documentul in baza caruia Romania stabileste politicile si actiunile de dezvoltare pentru perioada 2007-2013 in domeniile agricol, silvic si economie rurala, precum si proiectele de investitii in infrastructura, dezvoltare si renovare a satelor romanesti. Fondurile care vor putea fi accesate prin FEADR, precum si din bugetul national, vor fi de 9,3 miliarde euro.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.