Agricultura are sanse sa-si creasca profitabilitatea

Stabilitatea relatiilor dintre fermier si industria procesatoare, dar mai ales independenta fata de starea vremii sunt principalii factori de crestere intr-o afacere din domeniul agriculturii. Specialistii de profil afirma ca, daca este bine administrat, „agribusinessul” poate aduce cresteri ale profitului chiar mai mari decat in domeniul imobiliar.

Bazandu-se pe studiile realizate de organizatii recunoscute pe plan internat ional, specialistii din conducerea grupului Agricover au declarat ca agricultura romaneasca are un potential de crestere de aproximativ 60-80% pentru urmatorii trei-patru ani. „Dinamica productiei agricole va fi impulsionata, in primul rand, datorita finantarilor europene, a folosirii echipamentelor moderne si a tehnologiilor de calitate”, afirma Robert Arsene, directorul general al companiei. El reaminteste ca bugetul Comisiei Europene pe perioada 2007-2013 prevede alocarea pentru Romania a peste 11 miliarde de euro pentru agricultura si dezvoltare rurala.

La Agricover, prima intre solutiile de succes aplicate este aceea ca „nu lasam evolutia afacerii la latitudinea vremii sau a stirilor contradictorii privind tendintele pietei”. De asemenea, „prin programele de consultanta si pachetele de prefinantare acordate fermierilor, asiguram stabilitatea pe relatia lor cu industriile procesatoare si cu furnizorii de tehnologii”, continua Arsene. Datorita acestor metode, el se declara „ingrijorat, dar nu panicat” de seceta care afecteaza, inca de pe-acum, suprafete din ce in ce mai intinse de teren agricol. Estimarile financiare facute pentru anul 2007 sunt realizabile, in ciuda prognozei meteorologice care indica un an secetos.

„Ne ingrijoreaza seceta, dar nu credem ca ne va afecta in mod susbstantial. Noi ne desfasuram activitatea in mai multe judete si nu toate dintre acestea vor fi afectate de seceta”, a mai explicat Arsene.

Un pachet de prefinantare e compus din semintele si tehnologiile necesare, care se acorda in momentul initierii unei culturi, si – uneori – o suma de bani care poate ajunge pana la 450 lei/hectar.

Agricover, principalul jucator local pe piata romaneasca de agribusiness, a fost infiintata in anul 2000 prin fuziunea dintre Comcereal Buzau si Ulvex Buzau, oferind in prezent solutii integrate pentru fermieri. Compania este structurata pe patru divizii – distributie, cereale, silozuri si productie seminte, respectiv material genetic. Agricover detine pozitia de lider pe piata semintelor de grau durum si este al doilea producator de seminte de mazare si de orzoaica de primavara, ocupand locul al doilea ca si capacitate de insilozare a cerealelor in Romania.

In prezent, Romania detine aproape 10 milioane de hectare de teren arabil, iar recolta anuala se ridica la 15-16 milioane tone de cereale si oleaginoase. Terenul agricol din Romania prezinta, in opinia specialistilor Agricover, un potential neexplorat din punctul de vedere al investitiilor, 25% din suprafata totala ramanand neexploatata.

Ponderea populatiei care lucreaza in agricultura este, in Romania, printre cele mai ridicate din Europa, iar principalul activ – pamantul – se situeaza la cele mai ridicate grade de fertilitate din Europa.

Pentru a intra intr-un parteneriat de succes cu marile sisteme integrate din agricultura, o ferma ar trebui sa indeplineasca, potrivit specialistilor de la Agricover, urmatoarele criterii minimale: o suprafata arabila de cel putin 300 de hectare (ideal ar fi 600 ha); disponibilitatea proprietarilor de a aplica intocmai tehnologiile recomandate de finantatori; sistem propriu de irigatii; dotarea cu cel putin un tractor sau alt utilaj agricol; capacitate de a atrage fonduri europene si alte surse de finantare; terenul si productia sa faca obiectul unui contract de asigurare; pozitionarea intr-un bazin agricol in care se dezvolta culturi similare.

Puncte tari:

– Grad inalt de fertilitate a pamantului;

– Potential ridicat de productie;

– Pozitionare favorabila (pe axa Dunare – Marea Neagra);

– Alocarea de fonduri europene substantiale;

– Existenta unor tehnologii de calitate.

Puncte slabe:

– Faramitarea proprietatilor;

– Management necompetitiv;

– Predictibilitate scazuta;

– Sisteme de irigatii nefunctionale;

– Initiative nefinalizate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top