Raiffeisen: Refuzul BNR de a atrage toti leii in exces ai bancilor a scazut dobanzile

Scaderea drastica a dobanzilor interbancare la lei de la 8,5-9,0% pe an pana la 0,5-1,5% pe an, are drept cauza principala refuzul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a atrage toti banii oferiti de banci la licitatiile pentru depozitele la o luna organizate de BNR, arata analistii Raiffeisen Bank.

In ce priveste depozitele clientilor, analistii Raiffeisen cred ca cele mai mari cresteri le au depozitele firmelor private, date fiind cheltuielie mari ale guvernului din ultimele luni, precum si depozitele in lei ale strainilor.

Banca centrala a refuzat sa mai atraga, din decembrie, toti banii oferiti de banci la licitatiile pentru depozitele la o luna si a inceput sa scoata din piata un procent din ce in ce mai mic din cat aveau de oferit bancile.

Banca centrala a vrut ca, in acest fel, sa tempereze intrarile in tara ale valutelor straine, care au dus la aprecierea rapida a leului de la finele anului trecut, sustin bancherii.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de luni, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 0,50% pe an la depozitele atrase (BUBID), la un nivel similar cu cel de vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 2,25% pe an, cu 0,23 puncte mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute.

Dobanzile de pe piata interbancara romaneasca la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore, de azi pe maine) se mentin la un nivel foarte scazut de 0,5-1,5% pe an, din cauza excesului de lichiditate de pe piata interbancara. Dealerii se asteapta ca nivelul acestora sa se mentina pana marti, cand se va incheia perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii pentru aceasta luna.

Sursa: Bank News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.