Timpul costa fonduri structurale

Autoritatile romane ar putea incepe implementarea proiectelor eligibile din portofoliul ministerelor, in acord cu Comisia Europeana, chiar inainte de aprobarea oficiala a Programelor Operationale Sectoriale (POS) de catre Comisie, a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, saptamana trecuta.

Romania va trimite saptamana viitoare primele cinci Programe Operationale la Comisia Europeana. Fiecare minister are deja un portofoliu de proiecte pregatite pentru a fi finantate din fonduri structurale incepand din anul 2007, a declarat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu la finalul reuniunii cu ministrii responsabili cu cele sapte Programe Operationale pentru fondurile structurale.

Intalnirea de lucru, care a avut loc la ministrul Finantelor, a reunit ministrii Finantelor, Sebastian Vladescu, Integrarii Europene, Anca Boagiu, Mediului, Sulfina Barbu, Transporturilor, Radu Berceanu, Muncii, Gheorghe Barbu. De asemenea, la reuniune au mai participat Bogdan Dragoi, coordonator national al asistentei comunitare nerambursabile, Giorgio Ficcarelli, reprezentant al Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.

In sedinta de Guvern din saptamana 29 ianuarie – 02 februarie vor intra in analiza Executivului cele cinci Programe Operationale care au fost finalizate de ministere: Mediu, Transport, Dezvoltare Resurse Umane, Programul Operational Regional si cel pentru Asistenta Tehnica. Urmatoarea sedinta de Guvern va analiza si ultimele doua programe operationale: Cresterea Competitivitatii Economice si Dezvoltarea Capacitatii Administrative. Aceste doua programe nu au primit de la Comisia Europeana documentul de pozitie in timp util pentru a putea fi introduse in sedinta Executivului o data cu celelalte POS.

Autoritatile romane spera ca procedura de aprobare a PO din Comisie va dura cat mai putin, mai ales ca ministerele s-au consultat permanent cu Comisia Europeana in elaborarea Programelor Operationale.

Dupa aprobarea de catre Guvern, Ministerul Finantelor va transmite Comisiei Europene Programele Operationale, conform procedurii comunitare. Comisia va analiza Programele si trebuie sa finalizeze procedura de aprobare in maximum patru luni.

Sebastian Vladescu, a declarat ca pentru a optimiza absorbtia fondurilor structurale, autoritatile romane intentioneaza ca, in acord cu Comisia Europeana, sa inceapa implementarea unor proiecte inca inainte de aprobarea finala a Programelor Operationale de catre Comisie. Aceasta masura ar implica un anumit risc, respectiv ca unele dintre programele finantate la inceput cu bani romanesti sa nu fie aprobate in cadrul programelor operationale. “Acest risc merita asumat deoarece Romania incepe mai repede implementarea proiectelor eligibile pentru bani europeni, cu atat fondurile vor fi mai bine absorbite.”, a spus ministrul Vladescu.

Ministrul Finantelor a mai aratat ca anul 2010 este anul de referinta pentru orice calcule referitoare la rata de absorbtie a Romaniei. Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a subliniat ca “primul an, 2007, va fi cu siguranta unul cu rezultate modeste”, dar portofoliile de proiecte care deja exista in ministere vor permite Romaniei sa aiba un grad de absorbtie ridicat.

Spre exemplu, pe Programul Operational Regional, Ministerul Integrarii Europene are proiecte pregatite in valoare de 374 milioane de euro, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor are proiecte in domenii ca managementul apelor sau al deseurilor. Ministerul Muncii si cel al Educatiei au pregatit un portofoliu de aproximativ 1000 de proiecte finantabile prin Programul Operational Dezvoltarea Resurse Umane. Aceste proiecte, desi nu au valoare foarte ridicata, sunt foarte usor de implementat, fiind sesiuni de training pentru specializarea personalului.

“In bugetul de stat pe anul 2007 au fost prevazute 455 milioane de euro pentru co-finantarea proiectelor, iar daca luam in calcul o co-finantare de minim 15%, aceasta ne-ar permite demararea de programe in valoare de 3 miliarde de euro, fonduri structurale, in anul 2007”, a spus premierul Tariceanu.

Cheltuielile pentru proiectele care vor fi finantate din fonduri structurale sunt eligibile incepand cu data de 1 ianuarie 2007, chiar daca Programele Operationale vor fi aprobate abia in semestrul doi al acestui an. Cu alte cuvinte, daca un proiect va fi aprobat pentru finantare in cadrul unui anumit program operational in luna iulie, iar el este implementat inca din ianuarie 2007, vor fi decontate din fonduri structurale toate cheltuielile, nu numai acelea de dupa iulie.

Ministrii prezenti la reuniune au subliniat insa ca portofoliile de proiecte pe care le-au pregatit sunt doar un inceput. Ministerele vor lansa cererile de proiecte dupa aprobarea POS si sunt necesare proiecte bine scrise, eligibile pentru finantare cat mai rapid.

Din experienta statelor membre, Comisia Europeana a constatat ca primul motiv pentru care scade capacitatea de absorbtie a fondurilor este insuficienta cunoastere a procedurilor de accesare a acestor fonduri si de elaborare a proiectelor. De aceea, o conditie sine qua non pentru o buna absorbtie a fondurilor este ca aceste informatii sa ajunga la potentialii beneficiari.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.