Primul Program Operational a primit scrisoarea de admisibilitate

Ministerul Integrarii Europene a fost informat de catre Comisia Europeana ca Programul Operational ESPON (European Spatial Planning Observation Network ), in valoare de 45 milioane euro, este admisibil. Urmatorul pas este adoptarea de catre Comisia Europeana a Programului Operational, ceea ce se poate realiza in cel mult 4 luni dupa acest moment.

Primul program care a fost finalizat, aprobat de toate cele 27 state membre participante si transmis oficial catre Comisia Europeana, in data de 17 ianuarie 2007, a fost Programul Operational ESPON. Acest program finanteaza activitati de cooperare in domeniul cercetarii privind dezvoltarea si coeziunea teritoriala, realizate in cadrul unei retele europene de observare. Suma alocata corespunde perioadei 2007-2013 si va fi repartizata tuturor statelor Uniunii Europene.

Dupa examinarea programului de catre serviciile de specialitate ale Comisiei Europene, s-a apreciat ca documentul corespunde, sub aspectul continutului, cerintelor Art. 37 din Regulamentul Consiliului nr.1083/2006, si astfel, Programul Operational a fost declarat admisibil. Conform art. 56 din Regulamentul mai sus mentionat, Comisia Europeana a declarat data de 1 ianuarie 2007 ca data de incepere a eligibilitatii cheltuielilor pentru proiectele care se vor finanta din acest program. Urmatorul pas este adoptarea de catre Comisia Europeana a Programului Operational, ceea ce se poate realiza in cel mult 4 luni dupa acest moment.

Programul este sub gestiunea Ministerului de Interne si Amenajarea Teritoriului din Luxemburg care indeplineste rolul de Autoritate de Management. Strategia programului urmareste sa creasca si sa imbunatateasca volumul de informatii, date si indicatori privind impactul politicilor sectoriale asupra dezvoltarii teritoriului, care sa fie puse la dispozitia factorilor de decizie si practicienilor din politica regionala.

Prioritatile si activitatile finantate prin program vizeaza cercetarea aplicata in domeniul dezvoltarii teritoriale, competitivitatii si coeziunii, realizarea de analize concentrate pe teme formulate de utilizatorii/beneficiarii studiilor, cresterea gradului de constientizare si de implicare a factorilor de decizie.

Romania participa, in calitate de partener, alaturi de celelalte state membre ale UE, la un numar de 7 Programe Operationale de cooperare transfrontaliera, transnationala si interregionala in cadrul Obiectivului cooperare teritoriala europeana.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top