Ciocoii vechi si noi

Nu e vorba de primul roman social romanesc, dar titlul e foarte actual pentru peisajul economic, politic si moral actual.

Ce inseamna generic “ciocoi”? Putem numi strict istoric ca fiind ciocoi pe arendasii si vatafii de secol 19 si inceput de secol 20 care, profitind de toate slabiciunile boierilor i-au jefuit treptat de averile lor aducindu-i la ruina,economica si morala.
Slugile de ieri, slugarnice si fara demnitate s-au transformat in stapinii de azi, fara mila, fara scrupule, foarte motivate in a-si umili stapinii de ieri. Uneori obtinind sa se casatoreasca cu fiicele boerilor la care inainte n-ar fi cutezat nici sa gindeasca,nici macar sa ridice privirile.

Ciocoii de azi, directorii si ajutorii lor ai fostelor intreprinderi de stat, slugi supuse ale aparatului de partid, de securitate de militie si de justitie, au devenit mostenitori bastarzi ai averii publice. Folosindu-si cunostintele si relatiile, bucurindu-se de impunitate pentru ca erau pe o mina cu autoritatile care ar fi trebuit sa pazeasca avutul public,au devalizat-o fara frica. Astazi cer pacalitilor,adica peste 90% din cetatenii Romaniei sa nu-i intrebe cum au facut primul milion, sa nu scormoneasca in istorie,sa “nu linga dosare”, eventual sa “numere ouale personale” a unui asemenea ciocoi! Caci, printre altele, ciocoi inseamna si mitocan, parvenit, zgircit, lacom de bunuri, multe inutile, sclipitoare, dar adeseori false. Caci acela declarat ciocoi, imbogatit peste noapte e lipsit de gust in toate privintele: este ostentativ in gesturi si vorbe, in imbracaminte si locuinta (neaparat MARE!), in dorinta de vizibilitate (de multe ori aflindu-se ca musca’n lapte).

Echivalentul acestei sete de vizibilitate este pentru exemplificare perechea Irinel/ Monica de un penibil si ridicol perfecte.
Pericolul vizibilitatii acestor papusi Muppets este poluarea sociala si morala, impresia profund daunatoare ca aceste personaje pot fi modele. Si sint,din pacate, modele pentru o parte de public aflat in criza de modele adevarate. Ceea ce este deja un alt subiect! 

SPECTATOR

About Romania Reala

Romania Reala

0 thoughts on “Ciocoii vechi si noi”

  1. Andreeas spune:

    fiti mai expliciti

  2. uf ! spune:

    pe MONICA/IRINEL,mai bine ia-ti aseza in frunte in topul prostilor din RO.Ni s-a acrit de ei sunt penibili….volbura si haldanul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.