4,3 miliarde de euro de la UE pentru IMM-uri

IMM-urile isi vor putea depune dosarele abia incepand cu luna iunie, dupa ce va fi gata ghidul solicitantului. Acestea se afla printre principalii beneficiari ai fondurilor europene care vor intra in conturile Romaniei dupa integrare.

Din cele 30 de miliarde de euro, bani europeni de care Romania va beneficia in perioada 2007-2013, o parte se vor duce catre Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si Fondul Social European, principalele instrumente de finantare a IMM-urilor.

Primii bani europeni vor ajunge in Romania abia peste cateva luni, pentru ca, pana in prezent, doar patru dintre Programele Operationale au primit OK-ul Comisiei Europene. In plus, conditiile pe care afaceristii trebuie sa le indeplineasca pentru a primi finantari nerambursabile, imprumuturi sau cofinantari nu sunt inca in totalitate cunoscute.

Acestea vor fi clare dupa publicarea ghidului solicitantului. Este de asteptat ca documentele necesare si criteriile de evaluare sa fie asemanatoare cu cele aplicate in programele PHARE si SAPARD.

Pentru ca proprietarii IMM-urilor sa poata accesa fondurile destinate acestui sector, acestia sunt nevoiti sa depuna o cerere la organismul intermediar de acordare a fondurilor, alaturi de bilanturi si planuri de afaceri.

Principala sursa de Fonduri pentru fime va fi Agentia Nationala pentru IMM-uri (ANIMMC), organismul intermediar al programului operational pentru Cresterea Competitivitatii, prin care in Romania vor intra 3,8 miliarde de euro.

Ghidul aplicantului in cazul acestui program va fi gata abia in iunie. Pe langa ANIMMC si Ministerul Muncii, si cel al Integrarii vor distribui bani pentru micile firme – pentru dezvoltarea regionala si a resurselor umane. Insa nici in cazul acestora ghidul aplicantului n-a fost definitivat.

Ministerul Economiei si Comertului aloca bani din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin programul de Competitivitate.
Solicitantul trebuie sa fie o intreprindere mare sau un IMM.

Proiectele vor fi selectate prin cinci organisme intermediare: ANIMMC, Departamentul Cercetare, din cadrul Ministerului Educatiei, Ministerul Comunicatiilor, Departamentul Energie, din cadrul MEC, si Autoritatea Nationala de Turism.

Programul ofera finantare pana la limita de 50% din totalul investitiilor eligibile. In cazul intreprinderilor noi, este nevoie de o garantie emisa de o institutie financiara. In cazul firmelor vechi, solicitantul trebuie sa aiba minimum doi ani de activitate economica profitabila.

O alta componenta a programului este alocarea unei sume de aproximativ 100 de milioane de euro pentru facilitarea accesului la finantare al IMM-urilor, prin oferirea de garantii, microcredite.

Ministerul Integrarii Europene va aloca bani din Fondul European de Dezvoltare, in cadrul sub-programelelor „Mediu de afaceri regional si local” si „Infrastructura si servicii turistice”.

Beneficiarii sub-programului sunt IMM-urile, inclusiv cele din turism. Organismele intermediare sunt cele opt Agentii Nationale de Dezvoltare. Limita de finantare pentru firmele mijlocii este de maximum 50%. In cazul intreprinderilor mici, finantarea este de maximum 70%.

In cazul intreprinderilor din turism, limita de finantare este de 70%, iar proiectul trebuie sa aiba un termen de executie de maximum 36 de luni.
Ministerul Muncii aloca bani din Fondul Social European prin programul Dezvoltarea Resurselor Umane.

Beneficiarii sunt persoane juridice, inclusiv IMM-uri. Pot fi depuse cereri de finantare pentru proiecte care vizeaza formarea de manageri si intreprinzatori. Termenul de depunere a aplicatiilor este martie 2007. Limita de finantare este de 70%. Organismele Intermediare sunt Agentia de Ocupare a Fortei de Munca si Departamenul de Educatie din cadrul Ministerului Educatiei.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top