In 2007-2013, 260 milioane euro pentru agircultura ecologica

Fermierii care practica agricultura ecologica ar putea accesa fonduri UE de circa 260 de milioane euro, in perioada 2007-2013, pentru finantarea investitiilor in suprafetele agricole.

“Agricultura ecologica va fi sprijina prin masura de agromediu din cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala si estimam ca acestui segment ii vor fi alocate fonduri de circa 260 de milioane euro, reprezentand 40% din suma totala a masurii, de 660 de milioane euro. Aceasta suma trebuie insa aprobata de Comisa Europeana, odata cu aprobarea planului”, a declarat agentiei directorul adjunct al Directiei Generale de Dezvoltare Rurala din cadrul Ministerului Agriculturii, Liliana Vasile.

Fermierii care practica agricultura ecologica vor beneficia si de un sistem de plati compensatorii, pe hectar, in functie de tipul de cultura.

“Platile sunt o compensare ca urmare a pierderilor pe care fermierul le sufera cand se apuca de acest tip de agricultura, el realizand o productie mai scazuta pentru inceput, fiind nevoit sa faca investitii mai mari”, a spus Vasile.

Potrivit acesteia, cuantumul platilor nu a fost inca stabilit, insa nu va putea depasi plafoanele maxime impuse de Uniunea Europeana, de 600 euro pe hectar la culturile anuale si 900 euro pe hectar la culturile perene.

Agricultura ecologica are in prezent o cota de piata de sub 1%, potrivit firmelor de profil, insa domeniul devine din ce in ce mai atractiv pentru fermieri.

Produsele agroalimentare ecologice obtinute in Romania sau importate trebuie sa aiba inscriptionata pe eticheta sigla “ae”. Aceasta are rolul de a identifica produsele agricole si alimentare care sunt certificate in agricultura ecologica de un organism de inspectie si certificare acreditat de MAPDR.

Sursa: Bloombiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.