270.000 lei din fonduri Phare, deturnati la Turnu-Severin

Un expert in programe regionale din cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia si un administrator din Drobeta Turnu-Severin au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie dupa ce au deturnat aproape 270.000 lei provenind din fonduri Phare, ne-a informat ieri Directia Nationala Anticoruptie, precizand ca dosarul a fost trimis spre solutionare Judecatoriei Drobeta – Turnu Severin.

Marieta Nanciu, administrator si asociat unic al SC Harmony Still SRL Drobeta Turnu Severin, este acuzata de procurorii anticoruptie de savarsirea infractiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea si schimbarea fara respectarea prevederilor legale a destinatiilor fondurilor obtinute din bugetul Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea.

In ceea ceea ce-l priveste pe expertul Viorel Dumitru Predut, acesta este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunilor savarsite de Nanciu, precum si de fals intelectual si participatie improprie la fals intelectual. Din probele administrate la dosar a rezultat ca, in cursul anilor 2003 – 2004, Marieta Nanciu, in calitate de responsabil pentru implementarea proiectelor Phare si reprezentant legal al beneficiarului SC Harmony Still SRL, a schimbat destinatia sumei de 268.014,76 lei primita ca avans in cadrul Programului Phare 2000, folosind banii in interes personal.

De asemenea, pentru obtinerea pe nedrept a sumei respective, Nanciu a folosit declaratii false si documente inexacte pe baza carora a justificat platile partiale si a solicitat efectuarea platilor finale din bugetele Comunitatilor Europene.

Proiectele sustinute din fonduri europene aveau drept obiectiv finantarea unei fabrici pentru producerea de napolitane si formarea in meseria de “Agent paza, protectie si ordine publica”.

Din probatoriu a mai reiesit ca Viorel Predut, in calitate de expert programe regionale al A.D.R. Sud – Vest Oltenia, a ajutat-o in mod constant si repetat pe Nanciu la crearea unei aparente de legalitate si conformitate a documentelor justificative financiar – contabile si de implementare a proiectelor si a atestat fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului in cadrul monitorizarii modului de implementare a celor doua proiecte cu finantare Phare.

Precizand ca Marieta Nanciu a fost arestata preventiv la 14 decembrie 2006, masura fiind prelungita pana la 2 martie a.c., procurorii au aratat ca, in vederea recuperarii prejudiciului de peste 268 mii lei, Ministerul Integrarii Europene s-a constituit parte civila in cauza.

De asemenea, bunurile celor doi inculpati au fost puse sub sechestru asigurator de catre procurori, cauza fiind disjunsa in vederea continuarii cercetarilor referitor la imprejurarile in care au fost contractate credite subventionate de catre firma detinuta de Nanciu.

Totodata, procurorii anticoruptie craioveni si-au declinat competenta in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Drobeta Turnu-Severin pentru alte posibile infractiuni savarsite de inculpata.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.