FAP cere ca banii europeni sa se aloce si pentru administrarea padurilor private

Federatia pentru Apararea Padurilor (FAP) a solicitat Ministerului Agriculturii ca in planul de dezvoltare pentru sectorul forestier sa se mentioneze si posibilitatea ca proprietarii saraci de paduri sa acceseze fonduri europene pentru administrarea padurilor.

„Am solicitat Ministerului Agriculturii ca in Planul National Strategic pentru Dezvoltare Rurala (PNSDR) sa existe si varianta potrivit careia proprietarii saraci, persoane fizice sau juridice, sa-si poata administra padurea cu fonduri europene”, a declarat presedintele FAP, Marian Stoicescu.

Acesta a precizat ca exista aproximativ 850.000 de mici proprietari de paduri, care nu au bani suficienti pentru administrarea unei suprafete de peste doua milioane de hectare de padure.

„Ministerul Agriculturii a elaborat un plan de dezvoltare – PNSDR – care nu corespunde realitatilor din sectorul forestier, astfel incat fondurile europene ar putea sa nu fie directionate spre solutionarea problemelor reale din domeniul forestier. Daca planul nu o sa fie modificat in functie de problematica reala semnalata, FAP isi rezerva dreptul de a interveni la Comisia Europeana”, a spus Stoicescu.

FAP a solicitat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) sa modifice anumite obiective strategice ale Planului de dezvoltare rurala, care nu corespund realitatilor din sectorul forestier.

„In Planul national de dezvoltare rurala se spune ca Romania are resurse forestiere valoroase, ceea ce nu este adevarat, deoarece resursele sunt epuizate. Noi propunem sa se vorbeasca despre un patrimoniu natural de exceptie, care reprezinta 5% din fondul forestier. De asemenea, in planul de dezvoltare se spune ca exista un nivel ridicat de protectie legislativa in domeniul forestier, cand de fapt legislatia este insuficienta iar Codul Silvic nu este actualizat”, a explicat Marian Stoicescu.

Pentru perioada 2007-2013, finantarea pentru dezvoltare rurala se realizeaza atat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), cat si din bugetul national, valoarea acestor fonduri fiind de 8 miliarde de euro.

Sursa: The Money Channel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top