Cum poate fi transformata o pensiune ridicata cu bani UE in vila personala

Iesenii isi pot construi o casa cu fonduri de la Uniunea Europeana. Asta pentru ca in Planul National de Dezvoltare Rurala se prevede ca pot fi finantate in proportie de 70% cu fonduri nerambursabile si proiectele de pensiuni. De aici pana la avea propria casa cu finantare europeana drumul nu este insa prea lung.

Singura conditie este ca proprietarul sa astepte cinci ani pana cand investitia nu mai este monitorizata de institutiile din domeniu. “Nu este interzis nicaieri ca, dupa finalizarea perioadei de monitorizare a investitiei, proprietarul sa transforme o constructie turistica intr-o locuinta”, a spus Radu Diaconescu, responsabil de relatiile cu presa al Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Orice persoana care vrea sa obtina finantare europeana pentru agroturism trebuie insa sa demonstreze ca investitia este necesara in zona. “Proprietarii de pensiuni trebuie sa arate ca investitia a avut profit la incheierea fiecarui an de activitate. Beneficiarul trebuie sa demonstreze viabilitatea economico-financiara a proiectului si trebuie sa obtina un aviz de la Ministerul Turismului. In caz contrar, se poate ajunge la rezilierea contractului”, a mai spus Diaconescu.

Potrivit Planului National de Dezvoltare Rurala, in cazul investitiilor in agroturism, valoarea maxima a sprijinului din partea UE este de 200.000 de euro pentru proiect pentru o perioada de pana la trei ani fiscali, iar sprijinul minim este de 1.500 de euro.

Prin finantare SAPARD, s-au realizat in anii trecuti sapte pensiuni in mai multe zone ale Iasului, cum ar fi Birnova, Letcani si Dobrovat. Deocamdata, la Iasi, nicio pensiune cu finantare europeana nu a avut insa clienti. “Proprietarii nu au inceput inca sa construiasca pensiunea. Constructia a fost finantata in proportie de 50% prin fonduri europene. De-abia au semnat contractul cu constructorul”, a spus Ionut Nichita, consultant.

Printre conditiile pentru a obtine finantarea europeana se afla obligatia ca investitia sa fie plasata in zona rurala, iar beneficiarul trebuie sa demonstreze ca este proprietar asupra terenului sau are drept de concesionare pe o perioada de cel putin 10 ani si sa fie cel putin persoana fizica autorizata. Comisioanele bancare, achizitionarea de bunuri second-hand, impozitele si taxele sunt considerate cheltuieli neeligibile. In zona Birnova, de exemplu impozitul pentru o pensiune cu etaj de 200 de metri patrati desfasurati este de aproximativ 500 lei pe an, de zece ori mai mare decat pentru o locuinta.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.