Romania are sanse mari sa piarda fondurile UE pentru agricultura

Reprezentantii sindicatelor din agricultura il avertizeaza pe ministrul agriculturii, Dan Motreanu, ca, in cazul in care nu se consulta cu specialistii agricoli pentru demararea Planului National de Dezvoltare Rurala, pana in luna martie, Romania risca sa piarda fondurile UE destinate sectorului agricol.

“Romania are 9 milioane de hectare de teren agricol, dintre care 5 milioane sunt nelucrate. Este inadmisibila o asemenea situatie. Avem sanse de 70% sa pierdem banii de la UE. In asemenea conditii, in curand, industria agro-alimentara din Romania risca sa devina doar o amintire”, a declarat presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae.

“Ministrul Motreanu trebuie sa se trezeasca la realitate si sa-si aduca pe langa dansul profesionisti adevarati. Daca nu renunta la secretarii de stat actuali si la directorii generali, numiti politic, va fi nevoit sa-si dea demisia pana la 31 mai, cel tarziu”, a spus reprezentatul Agrostar.

Stefan Nicolae a atentionat ca, pe toata perioada anului, va scoate producatorii agricoli in strada pentru a protesta fata de lipsa de interes aratata de Guvern fata de agricultura si mediul rural. Primul miting de anvergura va avea loc pe 28 februarie, la Cluj, unde vor iesi in strada peste o mie de crescatori de bovine, a declarat presedintele Agrostar. Fermierii vor cere sa se intocmeasca o strategie post-aderare, normele europene sa se aplice corect si treptat si sa primeasca subventii si sprijin din partea Ministerului Agriculturii.

“Ne confruntam cu un paradox: se emit legi si ordonante, dar producatorii agricoli nu sunt sprijiniti de acestea. Chiar si incercarile noastre de a negocia cu Ministerul Agriculturii si cu alte institutii din sectorul agricol au ramas in van. Nu am intalnit decat ignoranta, nepasare si incompetenta”, a conchis Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimetara (FSIA).

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.