Probleme la Iasi cu proiectele pentru fonduri structurale

Toate institutiile publice si asociatiile patronale recomanda celor care vor sa faca proiecte pentru a beneficia de o finantare nerambursabila din fondurile structurale sa apeleze la o firma de consultanta. Cu toate acestea, nicio autoritate din oras nu-i poate pune la dispozitie unui potential beneficiar o lista completa cu societatile de consultanta din Iasi care ar putea sa intocmeasca proiecte. Mai mult decat atat, se pare ca, la unele institutii, anumite firme de consultanta care au facut proiecte SAPARD sunt considerate a fi cele mai serioase.

In trei institutii publice care activeaza in acelasi domeniu (agricultura), reporterii “Jurnalului de Est” au obtinut trei liste diferite cu firme de consultanta, pentru fiecare dintre aceste societati considerate cele mai serioase. La Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi, Gheorghe Cojoc, directorul Departamentului de Dezvoltare Rurala, ne-a recomandat o lista cu zece firme. “Noi avem o lista cu zece firme care sunt serioase si au dovedit asta in cadrul Programului SAPARD! Lista a fost mai lunga, dar unele au dat gres, drept pentru care pe acestea le recomandam!”, a precizat Gheorghe Cojoc. La Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP), directorul ne-a pus la dispozitie o lista cu 15 firme de consultanta “serioase”. “Aceste 15 firme sunt cele care au intocmit proiecte SAPARD. Pe acestea le pot recomanda, pentru ca sunt sigur ca nu vor gresi!”, a spus Liviu Bulgaru.

La Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) Iasi, celui care vrea sa faca un proiect cu o firma de consultanta i se pune la dispozitie lista cu toate proiectele SAPARD aprobate si datele despre cel care a intocmit proiectul. “Lista cu firmele care au intocmit proiecte pentru SAPARD este afisata pe site-ul institutiei. De asemenea, daca vreo persoana vine la noi si cere o firma de consultanta, ii punem la dispozitie aceasta lista. Beneficiarul poate sa-si aleaga orice firma care crede ca este potrivita pentru a-i face proiectul de care are nevoie!”, sustine, la randu-i, Eugen Ticau. In acelasi timp, prefectul Nicusor Paduraru a aratat ca institutia pe care o conduce se afla in imposibilitatea de a oferi o lista completa cu aceste societati: “Institutia prefectului nu poate sa-i indrume pe cei care vor sa faca proiecte catre anumite firme de consultanta. Nu avem cum sa intocmim o lista cu firmele respective, deoarece riscam sa fie incompleta!”

Chiar daca nimeni nu poate oferi o lista completa cu firmele iesene care sunt capabile sa intocmeasca proiecte pentru absorbtia fondurilor nerambursabile, reprezentantii institutiilor publice sustin ca acestea sunt deocamdata insuficiente.

“Firmele de consultanta existente in Iasi nu sunt suficiente deocamdata pentru a face fata numarului de proiecte ce trebuie intocmite, pentru a absorbi fondurile structurale. Cu siguranta, in urmatorii sapte ani, vom asista la o “explozie” de firme de consultanta. Cred ca procedura va fi aceeasi ca la Programul SAPARD, unde o parte dintre cheltuielile pentru intocmirea proiectelor erau eligibile si intrau in valoarea proiectului. Fondurile structurale vor reprezenta o paine buna de mancat pentru firmele de consultanta!”, sustine Constantin Arustei, directorul executiv al DADR Iasi. De aceeasi parere este si directorul CRPDRP, Eugen Ticau. “La nivelul judetului nu sunt indeajuns de multe firme de consultanta. Si asta s-a vazut pe ultima suta de metri la SAPARD. De asemenea, nu toate firmele care au facut proiecte le-au executat si bine. Am avut o groaza de probleme cu unele proiecte, colegii mei fiind nevoiti sa munceasca mai mult decat unele firme de consultanta la cele intocmite prost!”, sustine Eugen Ticau.

Sursa: Jurnalul de Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.