Guvernul a redus termenele de angajare a functionarilor care vor gestiona fondurile europene

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta privind reducerea termenelor de angajare a expertilor din structurile institutiilor publice care vor gestiona fondurile europene.

Astfel, a fost redus, de la 45 la 13 zile, termenul in care autoritatile de management trebuie sa solicite avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si a fost redus, de la cinci zile la 24 de ore, termenul in care comisiile de angajare trebuie sa faca selectia dosarelor candidatilor.

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Alexandru Ciocanea, a aratat ca aceste masuri au fost luate pentru ca autoritatile de management al fondurilor europene sa fie pregatite pentru gestionarea eficienta a proiectelor care vor fi depuse dupa avizarea de catre Comisia Europeana a programelor sectoriale.

Ciocanea a subliniat ca programele se afla in curs de analiza la Bruxelles si ar putea fi avizate in luna mai. “Ne asteptam la o avalansa de proiecte”, a spus Alexandru Ciocanea, subliniind ca este nevoie de personal care sa gestioneze toate solicitarile de finantare.

Seful DAE a aratat ca, la nivelul anului trecut, se inregistra un necesar de aproximativ 8.500 de posturi neocupate in structurile de gestionare a fondurilor europene. Cel mai mare numar se inregistra la Ministerul Agriculturii, unde necesarul era de 6.000 de posturi, din care 4.000 erau alocate Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura. In acest moment, agentia are angajati 3.800 de experti.

Necesarul la Ministerul Integrarii Europene, tot anul trecut, era de 150 de posturi, pentru Ministerul Mediului se inregistra un necesar de 200 de posturi, Ministerul Justitiei, 200, iar la Ministerul Finantelor Publice, un necesar de 550 de posturi, a spus Ciocanea. Acesta a precizat ca, in acest moment, posturile sunt ocupate intre 70-75%, dar ordonanta de urgenta promovata de guvern a fost necesara pentru completarea posturilor vacante, in conditiile in care Ordonanta 1/2006, care prevedea astfel de angajari, inaintea aderarii la UE, nu se mai aplica.

Sursa: Administratie Publica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.