Abonata la banii de calamitati

Firma Criscom SRL, controlata de mama Auricai Cobuz, sefa biroului de Monitorizare a Serviciilor Comunitare din CJ a depus deja cerere pentru despagubiri la culturile agricole cu toate ca judetul nu a fost declarat zona calamitata.

Au inceput sa apara cererile de subventiile pentru calamitati cu toate ca seceta nu si-a pus amprenta definitiv pe judet. Una dintre societatile abonate an de an la robinetul cu bani de la stat si care nu face abatere de la regula nici de aceasta data este SC Criscom SRL din Tibanesti.

Firma apartine Auricai Vicu, mama functionarei publice Aurica Cobuz, sefa biroului de Monitorizare a Serviciilor Comunitare din cadrul CJ, despre care satenii din Tibanesti sustin ca ea se ocupa de firma si nu mama ei.

Cu toate ca nu a putut dovedi decit insamintarea a 81,47 de hectare, pe diferenta de 68,53 de hectare culturiile fiind distruse prin discuire din cauza densitatii, societatea a primit despagubiri pentru intreaga suprafata de 150 de hectare, aceasta figurand in procesul verbal de constatare cu o calamitate de 100%.

Istoria se repeta si anul acesta si Aurica Vicu administratorul societatii a inaintat primariei Tibanesti o notificare prin care instiinteaza ca seceta a produs pagube in proportie de 70-100% pe o suprafata de 90 de hectare de rapita si 180 de hectare de griu ce apartin societatii.

Instiintarea a fost inregistrata cu numarul 4.512 din data de 5 iunie 2009 prin care se mentiona ca pagubele se datoreaza unei „secete execesive, complexe, persistenta in timp si care afecteaza culturile de pe terenurile neirigate”.

Ce spun autoritatile

Membrii comisiei de constatarea a pagubelor sustin ca la nivelul comunei Tibanesti nu exista culturi afectate mai mult de 30%.

„Doamna Vicu a depus in data de 5 iunie o instiintare prin care solicita subventii pentru culturi calamitate.

Nu s-a prezentat pentru a se constata aceste pagube in teren desi a fost notificata de 2 ori, astfel ca joi, comisia de expertiza a mers in teren pentru vedea pagubele produse de canicula. Nu exista pierderi mai mari de 20-30%. Nici nu se pune problema de 100%. Asteptam sa se prezinte administratorului societatii pentru a se intocmi procesul verbal de constatare”, ne-a declarat Maria Dragos, reprezentant Oficiul Judetean de Consultanta Agricola si membru al comisiei.

Si primarul comunei sustine ca nu exista calamitati mai mari de 30%, iar productia va fi mai mica cu pana la 20%.

„Din cauza caldurii stagiul de vegetatie a fost intrerupt astfel ca pana sa revina ploile aveam o productie scazuta cu 10-20%. Cereri pentru calamitati au fost destul de multe dar gradul de calamitate nu depaseste pe nici o suprafata mai mult de 30%”, ne-a declarat Dumitru Spulber, primarul comunei Tibanesti.

„Alo! Alo! Reveniti mai tirziu”

Cu toate acestea oamenii din sat sustin ca cererea societatii Criscom nu este deloc fondata, deoarece nu s-a respectat procesul tehnologic.

„Pai mai intii trebuiau sa are, apoi sa discuiasca sa dea cu freza si apoi sa insamaneze. Ei doar au discuit si au semanat si atunci cum sa-si mai iasa cultura. Cand noi aveam rapita de iti ajungea la genunchi la ea (n.r-Aurica Cobuz) abia iesea din pamant. Dar nu-i nimic ca doar asteptam banii pe calamitati”, a sustinut ironic Sandel Pasaniuc, unul dintre satenii din Tibanesti.

Pus in tema de aceasta situatie, primarul recunoaste ca nu este exclus si o astfel de manevra. „Noi nu avem cum sa fim peste tot. Oamenii stiu mai bine pentru ca sunt mereu pe camp si vad ce se intimpla. Datoria noastra este sa verificam pagubele pe teren, iar atita timp cat exista acte care dovedeasc ca situatia este asa cum pretinde pagubitul, nu avem ce face”, a completat Spulber.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top