Banii Europei, blocati la malul marii

Un noul scandal ce are in prim-plan un proiect cu fonduri europene nerambursabile a izbucnit la Constanta.

Ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute, ca a actionat in instanta Consiliul Judetean Constanta solicitand suma de 3.240.000 de euro, ce reprezinta “cheltuielile efectuate din surse nerambursabile de la bugetul PHARE si cofinantarea aferenta de la bugetul de stat” pentru proiectul Pavilion Expozitional din Constanta, blocat de Consiliul Judetean din aceasta localitate.

Demarat in 2003 si finantat din fonduri europene nerambursabile, proiectul care viza construirea Pavilionului Expozitional din Constanta trebuia finalizat in martie 2005. Dupa preluarea mandatului de presedinte al Consiliului Judetean Constanta de catre Nicusor Constantinescu, lucrarile la pavilion au fost sistate. Motivul invocat de Constantinescu l-au constituit “neregulile” din proiect in ce priveste fundatia constructiei, lucru ce ar fi pus, in viziunea sa, in pericol viata oamenilor.

Termenul-limita de predare a lucrarii, martie 2005, nu a fost astfel respectat. In mai 2006, Comisia Europeana notifica Ministerul Finantelor Publice privind retragerea intregii sume – 4.483.831 euro – alocate proiectului prin fonduri PHARE, din cauza esecului autoritatii locale in implementarea acestui proiect.

Ministerul Integrarii vrea acum sa scoata banii europeni pierduti de la Consiliul Judetean in instanta. Totodata, cere alte doua milioane de euro reprezentand platile catre firma de constructii si cofinantarea de la guvern.

Pentru a gasi vinovatii acestui proiect esuat, ministrul integrarii a solicitat in prealabil efectuarea unui control la Pavilionul Expozitional Constanta.”Autoritatea locala, respectiv Consiliul Judetean Constanta, in calitate de beneficiar, a gestionat defectuos formalitatile necesare unei bune derulari a proiectului. Prin incalcarea grava a reglementarilor contractuale si legale, Consiliul Judetean Constanta a determinat sistarea lucrarilor pe santier si expirarea termenului de executie a contractului de lucrari, fara a se realiza obiectivele contractuale. Ca urmare a acestei situatii, Ministerul Integrarii Europene a demarat procedurile legale pentru a recupera de la beneficiarul local – Consiliul Judetean Constanta – valoarea totala a cheltuielilor efectuate din surse nerambursabile de la bugetul PHARE si cofinantarea aferenta de la bugetul de stat”.

Anca Boagiu a anuntat ca ministerul a sesizat DNA in legatura cu faptele constatate prin procesul-verbal de control la Pavilionul Expozitional din Constanta.

Prin actul DNA din 9 martie 2007, Ministerul Integrarii Europene a fost informat ca sesizarea face, in prezent, obiectul cercetarii Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, si purtatorul de cuvant al institutiei nu au putut fi contactati in ultimele doua zile pentru a-si expune un punct de vedere asupra acuzatiilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.