Bani pentru restaurarea monumentelor istorice

Statul roman va incepe consolidarea, restaurarea si modernizarea a 19 institutii de cultura din tara, cu un credit contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) in valoare de 200 milioane euro.

Proiectul a fost lansat oficial de catre ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Bogdan Trambaciu, directorul Unitatii de Management a Proiectului (UMP).

Prima etapa a programului va presupune reabilitarea a 23 de monumente istorice care apartin de 14 institutii de cultura, pe o perioada de aproximativ trei ani.

Primele imobile vizate cu valoare de patrimoniu sunt: Muzeul National de Arta, Muzeul de Istorie, Muzeul Antipa, Muzeul Taranului Roman, Opera din Bucuresti, Palatul Culturii din Iasi, Teatrul National din Cluj si Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Totodata, in aproximativ doua luni, va fi aprobata o noua transa a imprumutului intre Romania si BDCE, in valoare de 116,2 milioane de euro, suma destinata restului de cladiri – sedii de institutii culturale din subordinea MCC care nu sunt clasate ca monumente istorice. Acesti bani vor fi folositi pentru: Biblioteca Nationala a Romaniei, Teatrul National Bucuresti, Palatul Cantacuzino si Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Contributia Romaniei la proiect reprezinta aproximativ 20% din valoarea totala si provine din fonduri prevazute special de Ministerul Finantelor Publice pentru anul acesta si anii urmatori.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.