Flutur ne-a taiat banii de la UE

Paruiala politicienilor lasa urme si in bugetul Agriculturii. Pentru a putea accesa fondurile europene pentru agricultura romaneasca, tara noastra trebuia sa infiinteze si sa acrediteze Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Proaspatul ministru al Agriculturii, Dan Motreanu, aproba la 15 decembrie 2006 acreditarea provizorie a celor doua agentii, acreditarea definitiva urmand a se aproba in urma punerii in aplicare a unui asa-numit plan de remediere a deficientelor constatate, intocmit de un auditor extern – firma de consultanta PriceWaterhouseCoopers Audit SRL. Acel raport de audit scotea la iveala problemele ascunse privind acreditarea celor doua agentii ce au fost “trecute cu vederea” de fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur. In raportul de bilant al activitatii ministeriale, dar si in raportarile la Comisia Europeana, Gheorghe Flutur trecea la capitolul succese infiintarea si stadiul de acreditare a celor doua agentii de plata.

Principalul neadevar a fost legat de asigurarea cu sedii a celor doua agentii. Potrivit raportului intocmit de firma de audit, din cele 210 sedii locale ale APIA, la 15 decembrie 2006, doar 148 indeplineau conditiile minime de functionare, restul de 68 (aproximativ 32% din totalul sediilor) existau doar fizic, neindeplinind standardele impuse de CE. Multe nu dispuneau de dotarile logistice necesare unei desfasurari normale.

Un alt neadevar legat de acreditarea celor doua agentii a fost acela privind necesarul de personal. Corpul de angajati nu numai ca nu a fost completat in totalitate pana la data acreditarii provizorii, asa cum informase initial fosta conducere a ministerului, dar nici macar nu a fost instruit. Este vorba, in primul rand, de APIA care in aceasta perioada se confrunta cu un deficit de personal bine instruit, capabil sa faca fata procesului de depunere a cererilor pentru sprijinul direct pe suprafata, campanie ce se deruleaza in perioada 1 martie 2007-15 mai 2007. Lucrurile nici nu puteau arata altfel, multi salariati fiind angajati pe criterii politice, simpatiile impartindu-se intre membri ai PD si liberali adusi de Gheorghe Flutur.

In fine, sistemul IT care urma sa preia si sa proceseze cererile de sprijin si de finantare a proiectelor depuse de producatorii agricoli a fost practic inexistent la data acreditarii provizorii a celor doua agentii. De altfel, acest lucru se vede de-abia acum. Din cele 15 servere de care are nevoie agentia erau achizitionate pana de curand vreo 3. Dar lucrurile nu se opresc aici. Anul trecut trebuia organizata o licitatie pentru achizitionarea de GPS-uri si autoturisme cu care angajatii APIA urmau sa verifice pe teren parcelele inscrise de fermieri in cererile pentru sprijinul pe suprafata.

Actualul ministru al Agriculturii, Dan Motreanu, a preluat conducerea ministerului chiar inainte ca cele doua agentii sa fie acreditate provizoriu. La inceputul mandatului sau de ministru, Dan Motreanu declara ca nu doreste, in nici un caz, sa invoce greaua mostenire. De la acele declaratii, insa, si pana in prezent, lucrurile nu au fost remediate in totalitate.

Pentru sediile locale ale celor doua agentii de plati s-a demarat un proiect de 120 de sedii noi pentru care s-a gasit finantare in bugetul MAPDR. Stiute fiind, insa, procedurile necesare demararii unui astfel de proiect, este greu de crezut ca acesta se va realiza foarte curand. In orice caz, nu pana in luna septembrie, asa cum se angaja solemn ministrul Motreanu.

Principalul risc este ca cele doua agentii de plata – APIA si APDRP – sa nu poata fi acreditate definitiv de Autoritatea Competenta. Acest lucru ar atrage, automat, blocarea sprijinului de postaderare acordat de Uniunea Europeana in perioada 2007-2013. Pentru anul 2007, numai pentru platile directe la hectar Romania urmeaza sa primeasca din fondurile europene suma de 440 de milioane de euro.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.