Ministrul Dan Motreanu a aprobat proiectul prin care se creeaza mecanismul de plata pentru cele 13 miliarde de euro alocate de UE

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Dan Motreanu, a semnat proiectul de Hotarare prin care se aproba normele metodologice de gestionare a fondurilor europene nerambursabile, precum si a fondurilor europene care vor necesita cofinantare de la bugetul de stat.

“Romania urmeaza sa primeasca un sprijin de post-aderare de aproximativ 13 miliarde de euro, iar o conditie esentiala pentru derularea acestor fonduri este crearea unui mecanism de plata conform cu regulamentele europene”, a tinut sa precizeze ministrul Dan Motreanu.

Potrivit Politicii Agricole Comune stabilite de UE, o parte din sprijinul pe care urmeaza sa-l primeasca Romania prin cele doua fonduri – Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA) si Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) – va trebui sa aiba o co-finantare nationala. In acest sens, proiectul de Hotarare reglementeaza urmatoarele aspecte:

– Modul de cuprindere in documentele bugetare a sumelor reprezentand asistenta financiara nerambursabila primita de Romania in calitate de stat membru, precum si a contributiei nationale;
– Suportarea co-finantarii de la bugetul de stat;

– Executia bugetelor institutiilor responsabile cu asigurarea resurselor financiare necesare implementarii proiectelor aprobate spre finantare.

De asemenea, proiectul de Hotarare creeaza baza legala pentru operationalizarea sistemelor de plata de catre institutiile implicate in gestionarea FEGA si FEADR, respectiv: MAPDR, Organismul pentru Coordonarea Agentiilor de Plati, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Actul normativ mai sus-mentionat s-a realizat in conformitate cu regulamentele europene care prevad obligatia fiecarui stat membru de a elabora cadrul legislativ pentru gestionarea fondurilor europene destinate politicii agricole comune.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.