In 2006, a existat de trei ori pericolul ca Romaniei sa-i fie taiate fondurile europene

In anul 2006, a existat de trei ori pericolul ca Romaniei “sa i se taie” fondurile pe programele PHARE, SAPARD, ISPA, a marturisit ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, in conferinta de presa in care si-a prezentat bilantul la incheierea mandatului.

Boagiu a detaliat ca, la inceputul anului 2004, rata de contractare si cea de absorbtie pe aceste programe erau extrem de reduse, dar la sfarsitul anului 2006 s-a ajuns la o rata de contractare de 98% si una de absorbtie de peste 90%.

Pe de alta parte, ministrul democrat nu s-a putut abtine sa nu faca cateva urari, mai mult sau mai putin ironice, noului Guvern si, in special, succesorului sau, Laszlo Borbely. “Ii doresc ministrului care ma va inlocui sa fie un bun roman, sa dea dovada de echilibru si sa nu uite ca dezvoltarea regionala in UE inseamna micsorarea decalajelor dintre regiuni si nu abordari partinice”, i-a urat Anca Boagiu deputatului UDMR, confirmat ca noul ministru al Dezvoltarii Regionale.

De altfel, pe parcursul conferintei de presa, Anca Boagiu a asezat, in fata pupitrului de la care vorbea, o harta a Romaniei cu cele opt regiuni de dezvoltare existente in prezent. Intrebata de ce a prezentat aceasta harta, dar si in legatura cu o alta dorinta pe care ministrul si-a exprimat-o in timpul bilantului, aceea “ca atunci cand Guvernul Tariceanu doi isi va incheia mandatul Romania sa arate in continuare astfel”, Anca Boagiu a explicat ca spera ca harta “sa nu aiba o pata alba in mijloc”.

In plus, ministrul a avertizat ca este foarte posibil ca structura noului Executiv sa creeze bulversare la nivelul Comisiei Europene in ceea ce priveste aprobarea programelor operationale, dand drept exemplu comasarea Ministerului Economiei si cu cel al Finantelor. In ceea ce priveste activitatea MIE sub sefia sa, ministrul a declarat ca lasa o institutie pregatita sa gestioneze programul operational regional si alte 11 programe finantate cu bani europeni. “Plec cu inima impacata de la carma MIE. Mi-am facut treaba atat profesional, cat si politic. Sunt mandra ca sub mandatul meu Romania a devenit stat membru UE”, a conchis Boagiu.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.