Birocratia diminueaza drastic fondurile europene accesate

Economist Intelligence Unit a realizat un raport din care reiese ca, desi Romania si Bulgaria sunt cele mai sarace tari din UE si au cele mai mari nevoi de investitii in infrastructura, acestea vor primi cele mai putine fonduri structurale pentru segmentul de IT si dezvoltarea tehnologiei. In principal, motivatia pentru aceasta decizie este data de puterea de absorbtie a fondurilor corelata cu birocratiile insitutiilor guvernamentale care incetinesc procedeele, probleme intalnite deja in situatia tarilor care au aderat la UE in 2004.

Economist Intelligence Unit impreuna cu Microsoft si Intel au realizat un raport cu privire la atragerea fondurilor structurale pe sectorul IT. Raportul „Conectare: Fonduri UE si tehnologie in noile state membre ale Uniunii” pune accentul pe dificultatile la nivel european in atragerea acestor fonduri dedicate tehnologiei.

Pentru statele care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, raportul subliniaza o rata redusa de atragere a finantarilor. In opinia celor de la Economist Intelligence Unit, desi s-au facut eforturi semnificative, pentru a obtine fonduri si a le implementa, la final, producatorii s-au lovit de birocratii guvernamentale care au incetinit ritmul de absortie a fondurilor.

Perspectivele pentru anii urmatori, inclusiv in Romania, sunt ceva mai optimiste, datorita catorva factori care tin, in principiu, de simplificarea procedurilor.

Punctele principale ale raportului nu se refera numai la slaba rata de cheltuire a fondurilor in noile state membre ale Uniunii, ci si la perspectivele pentru perioada 2007-2013. Sunt scosi in evidenta factorii care vor ajuta la atragerea mai buna a banilor europeni, punandu-se accent pe institutiile infiintate in noile state membre si o atentie deosebita la instruirea personalului de specialitate.

Referindu-se la Romania si Bulgaria, raportul mentioneaza faptul ca intre anii 2007-2013, sume importante vor lua directia tarii noastre pentru a sprijini sectorul IT. In schimb, raportul arata ca, in ciuda nivelurilor inalte de saracie si a nevoii de investitii in infrastructura, Romania si Bulgaria vor primi, pe departe, cele mai putine fonduri structurale pentru sectorul IT si tehnologie.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top