Prioritatile noului Guvern: lupta impotriva coruptiei, absorbtia fondurilor europene si lucrul in echipa

Lupta impotriva coruptiei, absorbtia fondurilor europene si lucrul in echipa au fost prioritatile pe care primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu le-a stabilit noului Guvern restructurat.

Premierul l-a prezentat ministrilor pe noul secretar general al Guvernului, Ilie Bolojan, precizand ca vor lucra cu acesta pentru realizarea agendei de lucru a sedintelor de Guvern.
La “inceput de drum”, dupa cum a precizat, premierul Tariceanu a tinut sa sublinieze cateva dintre prioritatile Executivului restructurat. Noul Guvern va continua programul care a fost aprobat de Parlament in decembrie 2004. In cadrul acestui program, lupta impotriva coruptiei se va afla in prim plan, seful Executivului aratandu-se preocupat de anumite semnale externe in acest sens.

Premierul Tariceanu i-a solicitat marti presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, sa aduca in discutie in dezbaterea plenului legea privind Agentia Nationala de Integritate.

A doua prioritate anuntata de premier a fost cea a absorbtiei fondurilor europene. “Suntem in grafic cu o serie de actiuni referitoare la predarea programelor operationale sectoriale si regionale. Sigur, va trebui sa asteptam observatiile Comisiei Europene pentru a trece la faza propriu-zisa de atragere si utilizare a acestor fonduri”, a aratat Tariceanu.

Printre prioritati, primul-ministru a mentionat si necesitatea “functionarii in echipa”, dand ca exemplu colaborarea cu ministrii UDMR. “Sigur ca e important ca fiecare ministru sa-si contureze propria personalitate, propriile proiecte si prioritati, dar, in acelasi timp, lucrul in echipa mi se pare extraordinar de important. Va dau un exemplu care mi-e foarte la indemana – modul excelent de colaborare la nivel politic pe care l-am avut cu colegii din UDMR, care au dat dovada de competenta, de seriozitate si cu care am reusit un veritabil parteneriat. Nu ezitati sa rezolvati problemele in mod direct, iar atunci cand anumite chestiuni care au componenta politica nu reusesc sa fie rezolvate prin dialogul direct dintre dumneavoastra, atunci sigur ca imi ofer disponibilitatea de a modera si de a gasi solutia in comun”, le-a explicat primul-ministru membrilor Cabinetului.

Seful Executivului le-a solicitat ministrilor sa nu se rezume doar la activitatea de birou si sa ia direct pulsul realitatilor din tara, prin vizite frecvente in teritoriu.
El a afirmat ca noul Cabinet va continua politica dusa pana acum fata de opinia publica si fata de mass-media.

Calin Popescu-Tariceanu le-a cerut ministrilor sa aiba o relatie de colaborare cu Parlamentul, sa ia parte la toate dezbaterile importante din legislativ si sa nu adopte o atitudine de confruntare sau de disputa cu Parlamentul.

Premierul Tariceanu a subliniat ca prin prezenta in legislativ a ministrilor poate fi controlat riscul unor “derapaje” care pot sa afecteze constructia bugetara si, in cele din urma, a dat de inteles ca Parlamentul este singura institutia careia Executivul trebuie sa “ii dea socoteala”.

Sursa: Administratie Publica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.