460 de milioane de euro pentru sistemele de termoficare municipale

In perioada 2007-2013, Romania va putea accesa fonduri europene in valoare de aproape 230 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor municipale de termoficare, la care se adauga cofinantarea nationala de aceeasi valoare, potrivit Planului Operational Sectorial de Mediu.

Cea de-a treia axa prioritara a Planului Operational Sectorial (POS) de Mediu vizeaza reducerea poluarii provenite de la sistemele de incalzire urbana in localitatile cele mai afectate si presupune alocarea de fonduri in valoare de 229.268.644 de euro, provenind din Fondul de Coeziune.

Spre deosebire de celelalte cinci axe prioritare ale POS Mediu, in cadrul carora cofinantarea de la bugetul de stat sau bugetele locale are o pondere curpinsa intre 10-15%, cofinantarea nationala pentru a treia axa prioritara din POS Mediu este de 50%.

Beneficiarii acestei axe prioritare vor fi autoritatile locale sau operatorii de servicii de incalzire urbana. Potrivit POS Mediu, selectia proiectelor in cadrul acestei axe prioritare se bazeaza pe o strategie nationala care presupune prioritizarea interventiilor pe baza unor criterii pre-stabilite, in cadrul carora primeaza reducerea impactului negativ asupra mediului.

In aceasta categorie vor fi “numai acele sisteme de termoficare care intra sub autoritatea primariilor si consiliilor locale”, potrivit fostului ministru al mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu.

Potrivit ministrului mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, fondurile prevazute in POS Mediu vor putea fi accesate incepand cu jumatatea acestui an, dupa aprobarea documentului de catre Comisia Europeana.

Sursa: The Money Channel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.