Inca un program operational in care Romania este partener se finalizeaza

Grupul Transnational de Programare Europa de Sud-Est (SEE) se va reuni in perioada 19-20 aprilie, la Sinaia, pentru a aproba varianta finala a programului operational SEE in vederea transmiterii acestuia, spre aprobare, Comisiei Europene. Aceasta este ultima din seria de intalniri intre cele 17 state partenere in program si, totodata, finalul procesului de elaborare a programului operational.

Varianta finala a documentului de programare al SEE va fi transmis CE spre aprobare la sfarsitul lunii aprilie, iar prima solicitare de propuneri de proiecte va avea loc cel mai probabil la sfarsitul acestui an.

Scopul acestui program este acela de a acorda sprijin pentru cresterea coeziunii teritoriale si dezvoltarea echilibrata a zonei de Sud-Est a Europei, prin cresterea competitivitatii si consolidarea cooperarii.

Prioritatile si directiile acestui program, in care Romania este partener, au in vedere urmatoarele domenii de activitate:

– Inovatie, competitivitate si economia cunoasterii: dezvoltarea retelelor tehnologice si de inovatie in domenii specifice; dezvoltarea unui mediu propice antreprenoriatului inovativ; imbunatatirea conditiilor cadru si deschiderea drumului catre inovatie.

– Mediu: promovarea energiei regenerabile si eficientizarea resurselor; promovarea cooperarii in domeniul managementului resurselor naturale si al ariilor protejate; imbunatatirea prevenirii riscurilor naturale; imbunatatirea managementul integrat al apelor si prevenirea riscurilor de inundatii.
– Accesibilitate: imbunatatirea cooperarii promovarea, planificarea si interventia in domeniul retelelor primare si secundare de transport; dezvoltarea strategiilor de diminuare a „diviziunii digitale”; imbunatatirea conditiilor cadru pentru platformele multimodale.

– Dezvoltare urbana durabila: abordarea problemelor ce afecteaza zonele metropolitane si sistemele regionale de asezari; promovarea unui tipar echilibrat al zonelor cu potential in ceea ce priveste accesibilitatea si atractivitatea acestora; promovarea utilizarii patrimoniului cultural pentru dezvoltare.

Aria de cooperare eligibila acestui program cuprinde atat state membre UE, cat si state candidate, potential candidate si state cu care Uniunea Europeana are relatii speciale:

– trei state membre vechi: Austria, Grecia si Italia;

– cinci state membre noi: Bulgaria, Ungaria, Romania, Slovenia, Slovacia;

– doua state candidate: Turcia, Croatia;

– un stat cu statut de candidat cu care nu au fost demarate negocierile: Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei;

– patru state potential candidate: Albania, Bosnia, Serbia si Muntenegru;

– doua state cu care UE are relatii speciale: Moldova and Ucraina.

Beneficiari eligibili care pot depune proiecte pentru finantare sau care pot intra in parteneriate cu alte institutii din aria de cooperare eligibila sunt institutii publice din Romania si structuri echivalente (de exemplu: ministere, consilii judetene, consilii locale, ONG-uri, Agentii pentru Dezvoltare Regionala, alte agentii si autoritati, asociatii, universitati, institute de cercetare etc).

Bugetul programului, unic pentru cele opt state membre pe cei sapte ani de programare este de 245,111.97 mil euro, din care fonduri europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala – 206,691,64 mil. euro, si co-finantare nationala – 38,420.33 mil. Euro. Din acest buget Romania beneficiaza de o suma totala de 83,011.76 mil. Euro, din care co-finantarea nationala 13,011.76 mil. Euro.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top