UE are de recuperat aproape 300 de milioane de euro de la statele membre

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa returneze 285,3 milioane de euro – subventii agricole cheltuite inadecvat – Spania si Marea Britanie avand cele mai mari sume de restituit, a anuntat Comisia Europeana.

Spania nu a distribuit subventiile europene cultivatorilor de nuci si alune la timp in 2003 si 2004 si are de returnat Uniunii peste 60 de milioane de euro, potrivit comunicatului Comisiei.

Marea Britanie trebuie sa restituie Uniunii aproape 54 de milioane de euro pentru efectuarea cu intarziere a unor plati intre octombrie 2003 si octombrie 2004, in timp ce Italia are o factura de 48,5 milioane de euro din aceleasi motive.

Pe langa nerespectarea termenelor de plata, Comisia solicita returnari de subventii in sectorul fructe-legume, plati regionale si subventii pentru export.

Grecia si Olanda au datorii catre Uniunea Europeana de 38,2, respectiv 26,8 milioane de euro. Alte tari care trebuie sa inapoieze Uniunii fonduri folosite defectuos sunt Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg si Portugalia.

De aproximativ trei ori pe an, Comisia verifica daca subventiile prevazute de Politica Agricola Comuna (PAC) care se ridica la 44 de miliarde de euro anula, sunt cheltuite in mod adecvat. in cazul in care banii nu sunt cheltuiti cum trebuie, tarile membre trebuie sa ii dea inapoi, iar daca nu o fac Comisia poate sista subventiile.

“Am lucrat foarte mult pentru a asigura cel mai eficient control posibil asupra cheltuielilor agricole”, a declarat comisarul pentru agricultura Mariann Fischer Boel.

“Verificarile sunt un proces vital pentru a ne asigura ca banii contribuabililor sunt folositi cum trebuie si ca sumele cheltuite incorect sunt recuperate”, a spus comisarul.

Sursa: The Money Channel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.