Agricultura devine profitabila cu ajutorul banilor europeni

Chiar daca inca exista mitul ca agricultura este facuta mai mult de dragul artei, multe afaceri si-au dovedit profitabilitatea. Ingrasarea mieilor pentru export, fermele de vaci de lapte, cresterea si ingrasarea porcilor stau la baza prosperitatii multor oameni de afaceri. O asociatie de producatori de miere din Ardeal vinde miere ecologica direct in Olanda, iar proprietarii de pensiuni vand pe internet, direct strainilor, linistea din Carpati sau traditiile maramuresene.

„Orice afacere e profitabila”, spun consultantii. Conditia e sa fie condusa cum trebuie. Rata profitului net (profit net raportat la cifra de afaceri) in afacerile din agricultura este in general intre 5-10%, spune Catalin Lungu, de la societatea de consultanta Best Conseil. Dar „cifra de afaceri e vanitate, rata profitului e sanatate”, se spune in comunitatea de afaceri. Cu alte cuvinte, nu marimea vanzarilor e importanta, ci cat iti ramane din ce vinzi.

In general, zootehnia e mai profitabila decat productia vegetala. „Profitul fiecarei afaceri se bazeaza pe capitalul investitional, pe cel uman si pe capacitatea financiara si manageriala a intreprinzatorului. In agricultura, un rol important il are si politica guvernului”, spune Otilia Manta, presedintele Grupului Roman pentru Investitii si Consultanta, (RGIC). In 2006, compania a realizat 143 de proiecte in agricultura, alte 225 de proiecte fiind realizate in colaborare cu Banca Mondiala.

Demararea unei afaceri in agricultura incepe de la evaluarea cererii, spune Vlad Stoianovici, sef serviciu Dezvoltarea fermei la Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA). „Totul trebuie sa plece de la ceea ce poti sa vinzi. Pornesc de la pretul de vanzare si calculez daca pot sa produc la un pret mai mic. Apoi evaluez investitia si cine ma ajuta: subventii europene, programe de dezvoltare pentru IMM-uri etc. si, peste tot in lume, trebuie sa-ti risti si banii tai”, spune specialistul ANCA. La noi, cerere este, si asta o sesizeaza bine importatorii. Si producatorii raporteaza cresteri spectaculoase ale cifrei de afaceri. Raportat la Uniunea Europeana, romanii consuma mai putin de jumatate la majoritatea produselor alimentare, ceea ce demonstreaza potentialul intern. Cat despre export, cifrele sunt atat de mici incat nu poate fi vorba decat de multiplicare.

Necesitatea industriei alimentare de a se adapta cerintelor europene este o oportunitate. De exemplu, chiar daca pare ca productia de lapte e in exces, in fapt e penurie de lapte, conform normelor europene (n. red – numai 15% din lapte este conform). Obligate sa proceseze lapte conform, unitatile de prelucrare se trezesc ca nu au ce baga in instalatii. „Astfel ca fabrici de prelucrare a laptelui au inceput sa investeasca in ferme de vaci care sa produca lapte conform”, explica Catalin Lungu, care lucreaza la asemenea proiecte, pentru a fi finantate din fonduri structurale.

Subventiile europene sustin semnificativ incasarile si profitabilitatea, nefiind afectate de taxe. „De asemenea, sunt intr-un flux constant, pe tip de produs, pe hectar sau pe cota, ceea ce duce la un plus de rentabilitate pe fiecare afacere din agricultura”, explica Otilia Manta. Consultantii ANCA recomanda chiar ca banii europeni sa fie punct de plecare in dezvoltarea afacerii.

„Printre cele mai profitabile domenii as puncta investitia intr-o ferma de vaci de lapte, din patru motive: continuitatea incasarilor din valorificarea laptelui si carnii, fluxul tehnologic este relativ simplu, amortizarea investitiei se face in mai putin de cinci ani, se dau subventii pe animal si pe litrul de lapte”, spune Otilia Manta, presedinte RGIC.

Topul afacerilor profitabile in agricultura: ferme zootehnice, procesare lapte, procesare carne, ferme vegetale, sere de legume, agroturism, piscicultura, cultura de legume, pomicultura.

Clasamentul a fost realizat de RGIC, luand in calcul trei indicatori: rata rentabilitatii capitalului investit, durata de recuperare a investitiei si profitul anual net.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top