17 milioane de euro cheltuite de iesenii care au depus proiecte SAPARD

Iesenii care au depus proiecte SAPARD au cheltuit pana la sfarsitul lunii aprilie aproximativ 17 milioane de euro. La nivelul judetului Iasi au fost depuse 180 de proiecte, iar valoarea totala a investitiilor eligibile se ridica la peste 70 de milioane de euro.

Pana in momentul de fata nu a fost finalizata decat o treime din aceste proiecte, iar mai bine de jumatate dintre beneficiari nici macar nu au inceput sa faca investitiile. In acelasi timp, banii trebuie cheltuiti pana la sfarsitul anului viitor. “Au fost finalizate 60 de proiecte, iar valoarea totala a investitiilor eligibile se ridica la 47,17 milioane de lei (14,2 milioane de euro). De asemenea, in momentul de fata sunt in lucru 13 proiecte, pentru care s-au decontat deja investitii ce se ridica la 2,7 milioane de euro!”, a declarat Liviu Bulgaru, directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Iasi.

In 2007 si 2008, la nivel national, trebuie sa se cheltuiasca aproximativ 800 de milioane de euro pentru astfel de plati. Din aceste fonduri, iesenii vor trebui sa mai primeasca peste 26 de milioane de euro.

Conform spuselor lui Liviu Bulgaru, cele mai mari sume au fost achitate chiar la inceputul acestui an, cand, in lunile ianuarie si martie, s-au efectuat plati in valoare de peste 3,3 milioane de euro. Printre cei care au beneficiat de fonduri nerambursabile in acest an se numara Cotnari si Kosarom Pascani. Producatorul iesean de vinuri a reusit la inceputul acestui an sa finalizeze cele doua proiecte SAPARD, in valoare totala de peste 3,7 milioane de euro.

Printre cei care au depus proiecte si nu au primit inca nicio transa din banii europeni se numara RTC, cu o investitie de aproximativ patru milioane de euro intr-un abator de pasari, Rocereal Scobinti, ce are depus un proiect in valoare de doua milioane de euro pentru ridicarea unei mori, sau Stephani, cu un proiect de doua milioane de euro, privind infiintarea unui depozit frigorific.

Sursa: Jurnalul de Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.