Penalitati pentru contestarea nefondata a SAPARD

Contestarea nefondata a programelor SAPARD ar putea atrage penalitati asupra contestatarilor, avand in vedere ca finantarea europeana a mai multor proiecte este periclitata de contestatii si de perioada lunga in care acestea se rezolva, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Traian Remes. Acesta s-a aratat ingrijorat de faptul ca mai multe proiecte ar putea pierde finantarea europeana din cauza termenelor lungi in care se solutioneaza contestatiile.

“Singura solutie pe care o vad in momentul de fata la indemana, fara a schimba in principiu Legea achizitiilor publice, este ca trebuie sa reducem mult, la minimum necesar, timpul de introducere a contestatiilor si pentru a nu permite numai din sacaiala unora sa faca aceste contestatii. Eu as introduce prevederea ca acuzele care nu pot fi dovedite si arata in fapt numai rea-vointa fata de ceilalti competitori sa fie platite de catre cel care, prin depunerea contestatiei, intarzie punerea in practica a unor proiecte sau determina schimbarea sursei financiare. Si atunci, in loc sa beneficiem de bani europeni gratuiti, devin bani din bugetul national si se diminueaza sursa de bani pentru proiecte la care ne-am antrenat prin buget”, a spus Remes.

Totodata, acesta a declarat ca exista restante serioase fata de obligatiile asumate catre Uniunea Europeana si catre fermierii romani.
“Avem pericole mari in derularea fostului program SAPARD, acolo unde stiti ca pana anul trecut s-au putut depune proiecte. De regula, este vorba despre proiecte SAPARD pentru comunitatile locale”, a adaugat ministrul. El a aratat ca, in cazul in care, prin reluarea procesului de licitatie, etapa prevazuta pentru finalul anului 2007 este amanata, se refac contractele intre comunitatea locala si Agentia de plati, iar suma externa prevazuta pentru 2007 este pierduta.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.