Agricultura romaneasca primeste avertismente severe din partea oficialilor UE

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Decebal Traian Remes, a primit la Bruxelles, avertismente severe din partea oficialilor europeni pentru intarzierile pe care Romania le-a inregistrat in privinta infiintarii agentiilor de plati in domeniul agricol, care ar putea insemna pierderea unor sume importante ce revin tarii noastre.

“Analiza oficialilor europeni fata de starea de lucruri din tara este cea pe care am facut-o si eu si am primit din partea dumnealor atentionari relativ severe in sensul ca, daca nu ne vom incadra in termene, nu vom gasi sub nicio forma intelegere”, a declarat ministrul agriculturii, la finalul primei zile a lucrarilor Consiliului Agricultura si Pescuit, desfasurate la Bruxelles, in perioada 7-8 mai.

Decebal Traian Remes a explicat ca avertismentele primite inseamna ca, daca Romania nu parcurge anumite etape pana la sfarsitul acestui an, risca sa piarda sume de bani care reprezinta atat plati directe pe suprafetele agricole, cat si fonduri destinate proiectelor din vechiul program SAPARD.

El a adaugat ca observatiile primite din partea oficialilor Uniunii Europene l-au facut sa inteleaga ca “toata furia mea manifestata in tara reprezinta un lucru foarte bine justificat, dat fiind ca nu mai avem unde sa impingem in timp sarcinile, calendarul este foarte strans si nu mai putem face decalari de etape”. Ministrul agriculturii a mai spus ca nu se asteapta la un raport negativ al Uniunii Europene in privinta agriculturii din Romania, ci se teme mai degraba ca acesta sa nu fie “prea corect”, ceea ce ar insemna ca, pe fondul actuale stari de lucruri din tara, evaluarea va duce la rezultate negative.

“L-as considera un raport negativ doar in masura in care el ar fi nedrept si nu in concordanta cu realitatile din tara. Teama mea este ca evaluarea va fi pozitiva in sensul ca va fi concorda cu realitatile din tara si va aduce penalitati”, a marturisit Decebal Traian Remes.

In ceea ce priveste situatia din agricultura romaneasca, el a afirmat ca a avut rareori ocazia sa critice lucrurile care s-au facut in tara. “Daca s-a facut ceva la ministerul agriculturii, s-a facut imagine. Facand imagine, inseamna ca nu ai miscat realitatile si ti-ai creat tie o aparenta de bine, ai creat asteptari si tinte false si ai imprimat un ritm sub cel normal modificarilor care se impuneau a fi facute si punerii in functiune a agentiilor de plati”, a spus ministrul agriculturii.

Decebal Traian Remes a mai afirmat ca, la data de 15 mai, va face un prim bilant al situatiei din agricultura romaneasca, urmat de inca unul la 12 iunie, dupa care “voi trece peste obstacolele pe care legea functionarului public mi le pune in fata protejand functionarii, pentru ca, in comparatie cu interesul mare al fermierilor, protectia lor nu inseamna nimic pentru mine si nu voi putea sa-i iert daca fermierii pierd bani din cauza abaterilor, delasarii sau lipsei de interes si profesionalism” care au cauzat intarzierea infiintarii agentiilor de plati.

Decebal Traian Remes se afla la Bruxelles pentru prima data de la preluarea mandatului de ministru al agriculturii. El s-a intalnit cu comisarii europeni pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel si respectiv sanatate, Markos Kyprianou, si a convenit cu acestia “caile de urmat impreuna si modul de colaborare, acceptand intarzierile pe care le-am acumulat pana acum in ceea ce priveste infiintarea agentiilor de plati in agricultura si modalitatile prin care le putem recupera”.

El a participat si la prima zi a reuniunii Consiliului Agricultura si Pescuit, pe agenda careia au figurat, printre altele, un raport al Comisiei catre Consiliu referitor la punerea in aplicare a mecanismului de conditionalitate privind acordarea de subventii producatorilor agricoli si o serie de propuneri privind introducerea unor scheme temporare pentru restructurarea industriei zaharului. Marti, reuniunea se va axa pe probleme din domeniul pescuitului.

Sursa: Agentia Rompres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.