Firmele private pot primi doar 20% din fondurile UE

In perioada 2007-2013, firmele private vor putea accesa fonduri structurale in valoare de 6,1 miliarde de euro, reprezentand doar 20% din cele circa 30 de miliarde de euro alocate de UE Romaniei pentru urmatorii sase ani, restul sumelor fiind disponibile pentru autoritatile locale si centrale.

“Un investitor a venit la mine si m-a intrebat de ce el poate primi pentru un proiect doar o suma foarte mica din fondurile europene, in conditiile in care Romania va primi de la UE, in perioada 2007-2013, circa 30 de miliarde de euro. Din cele zece programe disponibile, doar doua dintre acestea sunt accesibile companiilor private. Restul programelor se adreseaza autoritatilor locale si centrale”, a declarat, la o intalnire cu investitorii germani, Ruxandra Chirita, senior manager al companiei de servicii de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Ea a mentionat ca pentru programele care sunt accesibile autoritatilor, firmele private pot participa in calitate de furnizori de servicii, de lucrari sau de bunuri. “Filosofia UE este ca aceste fonduri trebuie sa ajute regiunile pentru a ajunge la nivelul din Europa. Firmele private trebuie sa se descurce mai degraba prin eforturi proprii. De asemenea, autoritatile europene sprijina in special firmele mici si mijlocii, deoarece companiile mari au resurse sa atraga finantari si sa se autofinanteze”, a explicat Chirita.
Programele care pot fi accesate de catre firmele private privesc cresterea competitivitatii si pregatirea resurselor umane.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.