Eroare de cateva sute de milioane de euro

Trei zerouri lipsa din anuntul privind organizarea licitatiei pentru desemnarea bancii care va depozita fondurile UE destinate agriculturii au trimis in derizoriu miza acestui proces, inclusiv interesul potentialilor candidati. In loc de sute de milioane de euro, in anuntul initial se vorbea de sute de…mii de euro.

Licitatia organizata de Ministerul Agriculturii pentru banca care va depozita fondurile UE destinate agriculturii a fost amanata de pe 7 mai pe 4 iunie 2007. „Au fost foarte multe banci care au fost interesate in ultima clipa, foarte aproape de termenul limita”, a fost explicatia data de oficialii Ministerului Agriculturii pentru prelungirea termenului de depunere a ofertelor. In realitate, explicatia este cu totul alta: o greseala copilareasca a functionarilor insarcinati cu redactarea documentului dat publicitatii a facut ca licitatia sa fie neinteresanta pentru banci. In anuntul postat pe site-ul e-licitatie.ro, ministerul anunta ca „nivelul estimativ al fondurilor pentru 2007 este de 559.751 de euro”, in loc de 559.751.000 euro.

Dat fiind faptul ca suma nu era mare fata de costurile pe care le implica derularea unor fonduri speciale, bancile nu au dat prea mare importanta anuntului si nu s-au grabit sa cumpere caietul de sarcini pentru a participa la licitatie. Luni, 7 mai, ministerul realizeaza eroarea si alatura sumei de 559.751 de euro cuvantul „mii”, care transforma dintr-o data suma intr-o miza interesanta. In plus, institutia statului s-a gandit ca ar trebui sa informeze bancile despre licitatie si pe alte cai informale decat prin simpla postare pe site, asa cum a procedat initial. Efectul imediat a fost ca bancile au devenit brusc interesate de licitatie si s-au aratat dornice sa cumpere caietul de sarcini, chiar daca termenul limita expirase.

Solicitat sa-si spuna punctul de vedere in legatura cu aceasta eroare, Ministerul Agriculturii a dat un raspuns sec: „Referitor Documentatiei de atribuire, Sectiunea II, Caiet de sarcini, cap.II, pct. 7 va avea urmatorul continut: Nivelul estimativ al intrarilor de fonduri pentru anul 2007 din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR) este de 559.751 mii euro”. Un raspuns corect pentru suma trecuta in caietul de sarcini, nu si pentru cea din anuntul de invitare la licitatie.

Interesul scazut al bancilor a determinat ministerul sa amane licitatia. Decizia a fost salutata de banci: „Raiffeisen Bank apreciaza in mod pozitiv implicarea activa a Ministerului Agriculturii in procesul de absorbtie a fondurilor europene”, declara Radu Badea, Manager Departament Programe de Integrare Europeana din Raiffeisen Bank. Ceea ce nu saluta insa niciuna dintre banci este caietul de sarcini. De exemplu, dupa cum au declarat surse de pe piata bancara, una dintre cerinte este ca banca sa incheie o asigurare speciala pentru depozitul respectiv, in conditiile in care orice banca este asigurata oricum la nivelul intregii activitati, iar angajatii sai sunt asigurati individual contra fraudei. In plus, este absurd sa faci asigurare pe intreaga suma de 560 de milioane de euro pe un an de zile, in conditiile in care banii vin in etape. Prevederi ca aceasta mai sunt inca destule in caietul de sarcini. Radu Badea pune chiar punctul pe „i” in aceasta problema: „Cerintele cuprinse in caietul de licitatie sunt similare cu cele pentru o licitatie pentru achizitia unui bun, in timp ce o achizitie de servicii bancare are cu totul alte caracterisitici. Credem ca, in lipsa revizuirii cerintelor acestei achizitii, licitatia nu-si va atinge scopul si anume de a crea o concurenta reala intre banci si de a obtine cele mai mici costuri pentru minister.”

Din fericire, greseala ministerului nu are efecte majore asupra procedeului de derulare a fondurilor europene, deoarece banii de la UE vor intra in conturile bancii care va castiga licitatia abia dupa ce ministerul va plati catre agricultori sumele aprobate.

Banca depozitar va deschide doua conturi (in lei si euro) si doua subconturi (in lei si euro). Prin aceste conturi se vor face operatiunile de schimb din euro in lei si invers, iar banii vor fi virati catre APIA (Agentia de Plati si Interventie in Agricultura) si FEADR, dupa ce aceste institutii fac dovada ca au virat banii catre beneficiari.

In afara castigului din operatiunile de schimb valutar, bancile mai au de castigat comisioanele de transfer din derularea fondurilor speciale. Chiar daca nivelul acestora ar fi de 0,15%, aplicat la suma de 560 de milioane, comisioanele bancii se apropie de 850.000 de euro. Nu trebuie uitat ca una din conditiile de baza pentru a castiga o astfel de licitatie sunt comisioanele mici si dobanzile avantajoase pentru eventuale depozite overnight.

Pe langa castigurile nete din rulaj, cel care isi va adjudeca licitatia va avea si un castig de imagine deoarece derularea unor fonduri speciale presupune o atentie deosebita, un personal specializat si respectarea particularitatilor pe care astfel de operatiuni le au.

Sursa: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top