O sectie de patiserie – primul dosar de fraudare a fondurilor europene

Structura teritoriala DNA Galati a reusit sa finalizeze primul dosar privind fraudarea unor fonduri europene, act de cercetare penala in care este acuzata firma Makinvest Com SRL.

Hogea Cornelia si Gurau serban Dragos, administratori ai firmei galatene, au fost trimisi in judecata pentru ca au deturnat suma de 57.806 euro din fonduri Phare. Cei doi au accesat un proiect pentru realizarea unei “Sectii pentru patiserie congelata prin implementarea tehnologiilor moderne”, desi Makinvest nu indeplinea conditii de eligibilitate. Conditia necesara pentru obtinerea finantarii Phare era ca firma sa nu aiba datorii la stat.

Cu toate ca societatea comerciala, ca toate firmele apartinand fratilor Petrica si Marius Herascu, este inglodata in datorii catre stat, doua angajate ale Directiei Generale a Finantelor Publice Galati (DGFP) i-au eliberat un certificat de eligibilitate in baza unor date false. Chiar daca in fata legii dau socoteala administratorii Hogea Cornelia si Gurau Serban, autorii principali ai fraudei sunt patronii firmei, Petrica si Marius Herascu, afaceristi care au devalizat zeci de firme cu capital de stat. Printr-un sistem de tip morisca, fratii Herascu au lasat fara active mai multe firme care, odata golite de continut, nu mai aveau nicio legatura cu devalizatorii, cel putin in ochii finantistilor si procurorilor galateni.

Cu greu, DNA Galati a finalizat un dosar in care sunt prinse doar doua dintre “uneltele” clanului Herascu, structura de tip mafiot ce a pus stapanire pe majoritatea spatiilor comerciale si pe principalii producatori de produse lactate si de paine din Galati si Braila. Procurorii se limiteaza sa constate doar ca cele doua “unelte” ale afaceristilor Herascu au fost deferite justitiei. Inspectorii fiscali au fost si ei scosi din cauza, dar s-a dispus, in schimb, masura asiguratorie asupra liniei de produse de patiserie a firmei fratilor Herascu.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.