Autoritatile locale se pot imprumuta mai mult

Imprumuturile contractate si/sau garantate de unitatile administrativ-teritoriale pentru asigurarea prefinantarii si/sau cofinantarii proiectelor care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile de preaderare si postaderare de la Uniunea Europeana vor fi exceptate de la limita de indatorare prevazuta la alin. (4) al art. 63 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice. Potrivit acestor prevederi, este limitat accesul unitatilor administrativ teritoriale la contractarea sau garantarea de imprumuturi astfel incat serviciul anual al datoriei publice locale nu trebuie sa depaseasca limita de 30% din totalul veniturilor proprii.

Decizia a fost luata miercuri de Guvern, printr-o Ordonanta de Urgenta pentru completarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale.

Modificarea a fost facuta in sprijinul comunitatilor locale, care au capacitate financiara redusa pentru a asigura prefinantarea si/sau cofinantarea proiectelor finantate din fonduri europene.

Romania beneficiaza in prezent de fonduri alocate de la bugetul Uniunii Europene prin programele de preaderare si post aderare. Pentru a beneficia de aceste fonduri nerambursabile, comunitatile locale au obligatia sa asigure prefinantarea si/sau cofinantarea proiectelor, din sume prevazute cu aceasta destinatie in bugetul local, in bugetul de stat sau prin imprumuturi contractate sau garantate de unitatile administrativ teritoriale.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top