Proiectele din turism, in stand-by pentru alte cateva luni

Fondurile europene ar putea duce la relansarea turismului. Cu toate acestea, agentii economici din domeniu nu sunt pregatiti cu proiecte pentru accesarea fondurilor europene. Acestia dau vina pe faptul ca inca nu a aparut Ghidul Solicitantului.

Lucia Morariu, secretar de stat in Ministerul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, a declarat ca aproximativ 700 de milioane de euro sunt destinate promovarii turismului.

Turismul este unul din domeniile puternic vizate de fondurile europene, fiind inclus in Programul Operational Regional. Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei a publicat varianta revizuita a acestui program si niste documente de lucru cu informatii de detaliu pentru cei interesati.

Cu toate acestea, potentialii solicitanti mai au de asteptat pentru variantele finale si Ghidul Solicitatului, unde vor gasi exact informatiile necesare.

„Oamenii isi fac niste socoteli, dar nu stiu pentru ce anume. Stim ca exista niste fonduri care vor putea fi accesate din acest an, dar nu stim cum am putea sa le folosim. De aceea asteptam ghidul care sa ne indrume. Trebuie sa stim la ce nivel putem accesa fondurile, care sunt zonele pentru care am putea face proiecte. Nu putem intocmi acum proiecte, ca dupa aceea sa constatam ca nu sunt eligibile”, a declarat Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

La randul sau, Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al
Asociatiei Nationale a Agentilor din Turism, considera ca informarea deficitara este principala cauza a lipsei de proiecte in sectorul de turism. „Cred ca mai este si stilul romanului de a lasa totul pe ultima suta de metri. Deocamdata, firmele din turism nu sunt interesate nici de programele de training pentru a invata cum se face un proiect”, a precizat Traian Badulescu.

Acest lucru a fost confirmat si de Cristian Vasiliu, director general al firmei de consultanta Nexidian General Consulting. Potrivit acestuia, finantarile europene vin din toamna, iar firmele din domeniu inca nu au informatii despre cum pot fi accesate fondurile.
Cristian Vasiliu a afirmat ca firmele din turism pot investi banii si in activitati conexe sau in implementarea unor sisteme IT, precum si in infrastructura rutiera. „In ceea ce priveste sumele, in momentul de fata inca se mai discuta la Bruxelles”, a afirmat Cristian Vasiliu.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top