Romania va beneficia, in perioada 2007-2013, din partea UE, de fonduri structurale de peste 380 de milioane de euro pentru IT&C (Tehnologia Informatiei si Comunicatii), dar va avea probleme cu rata de absorbtie a acestora, arata un studiu al The Economist Intelligence Unit (EIU).
Studiul, intitulat „Conectare: Fonduri UE si tehnologie in noile state membre ale Uniunii Europene” si sponsorizat de Intel si Microsoft, subliniaza ca fondurile alocate noilor state membre UE vor fi aproape dublate, comparativ cu cele preaderare.
In pofida sumelor enorme vehiculate (ultimele 10 membre primesc fonduri totale de peste 175 de miliarde de euro in perioada 2007-2013, adica aproape 2.000 de euro pe cap de locuitor), studiul exprima si o ingrijorare pentru rata de absorbtie a acestor bani.
In UE, in schimb, exista o problema privind numarul companiilor care reusesc sa ia din banii alocati. Astfel, doar 4% dintre companiile de talie mica din UE aplica pentru fonduri, insa rata de succes este de doar 25%.
„Romania si Bulgaria, cele mai noi membre ale UE, vor intampina, probabil, dificultati in gestionarea cresterii uriase a volumului fondurilor ce le vor fi oferite in 2007-2013, la fel cum au patit celelalte state membre mai noi din Europa Centrala (UE8) la aderarea din 2004 sau alte membre noi inaintea lor”, spune studiul EIU.
La fel ca UE8, Romania si Bulgaria s-au chinuit sa absoarba fondurile venite inainte de aderare, care erau mult mai mici decat cele de acum.
Reprezentantii ministerului de finante din Bulgaria estimeaza ca aceasta tara a absorbit doar 39% din fondurile disponibile in 2006 PHARE si ISPA, primind efectiv doar 10 milioane de euro dintre cele 28 de milioane disponibile. In Romania, rata de absorbtie a fost si mai mica.”Experienta celor opt state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 nu este prea fericita din punctul de vedere al ratei de absorbtie a fondurilor in primul an, fiind probabil la fel de putin pregatite precum suntem noi acum, insa Romania trebuie sa invete din greselile lor si sa reusim sa atragem tot mai bine fondurile structurale in primii ani”, a declarat Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
„Din punctul de vedere al fondurilor pe cap de locuitor, Romania si Bulgaria primesc cu mult mai putin decat statele care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, desi prezinta un grad mai ridicat de saracie si nevoi mai mari de investitii in infrastructura”, a spus Matthew Shinkman, autorul studiului EIU.
Romania va beneficia, pana in 2013, de fonduri structurale in valoare de aproximativ 19,7 miliarde de euro, respectiv 911 euro pe cap de locuitor, comparativ cu Ungaria, care va primi 25,3 miliarde de euro sau 2.561 de euro pe cap de locuitor.