Licitatie facuta cu picioarele

Municipalitatea a ales cea mai scumpa oferta de consultant la proiectul gropii ecologice. Potul era in jur de un milion de euro. Doua firme au contestat rezultatele licitatiei, obtinand castig de cauza. Licitatia trebuie reluata.

Municipalitatea nu a gestionat corect o licitatie de 4,3 milioane lei. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a dispus anularea procedurii. Prin aceasta licitatie urma sa se stabileasca o firma care sa ofere consultanta tehnica la realizarea depozitului ecologic de la Tutora. Firma declarata castigatoare a avut o oferta de 4,3 milioane lei, in timp ce alte doua societati au avut oferte mult mai mici. De altfel, firmele cu oferte mai mici au contestat licitatia la CNSC. Acum, sefii Primariei se pregatesc de reluarea licitatiei, ceea ce inseamna cel putin inca doua luni de intarziere.

Licitatia pentru selectarea unui consultant tehnic la realizarea depozitului ecologic a fost organizata inca din luna aprilie. Au depus oferte patru societati, una dintre ele, Vasco din Austria, fiind descalificata inca de la inceput. Celelalte oferte au fost depuse de Rosal Grup din Bucuresti, care a solicitat 3,1 milioane lei, fara TVA, Fichtner din Germania, cu o oferta de 3,7 milioane lei, si de Eptisa, o filiala a unei societati spaniole, cu 4,3 milioane lei.

Rezultatele au fost comunicate in luna mai. Sefii Primariei au ales castigatoare oferta cea mai scumpa, depusa de firma Eptisa. Atunci, angajatii municipalitatii au motivat ca ofertele mai bune din punct de vedere financiar au fost depunctate la criteriile tehnice. Firmele declarate necastigatoare nu au fost de acord cu decizia comisiei de licitatie si au depus contestatii.

Conform documentelor CNSC, contestatiile au fost depuse pe data de 5 iunie de catre Rosal si pe data de 6 iunie de catre Fichtner. Daca Rosal a solicitat reevaluarea ofertelor, firma din Germania a cerut anularea intregii proceduri. Timp de cinci luni, licitatia a fost blocata, iar municipalitatea nu a putut incheia contractul cu firma declarata castigatoare.

Autoritatea din Capitala a solutionat contestatiile celor doua firme abia pe data de 8 noiembrie. In decizia CNSC se mentioneaza ca s-au admis contestatiile celor doua societati, Rosal si Fichtner. Ca urmare, specialistii din Capitala au decis sa anuleze intreaga licitatie. Reprezentantii CNSC nu au dorit sa motiveze insa decizia luata.

Consecintele deciziei CNSC sunt insa extrem de importante. Practic, municipalitatea va trebui sa refaca intreaga procedura de licitatie. In plus, consultantul ar fi trebuit sa fie folosit inca din acest an la implementarea proiectului.

Depozitul ecologic al municipiului va fi construit la Tutora. Proiectul are o valoare totala de aproximativ 29 milioane euro si este finantat in proportie de 75% cu fonduri guvernamentale, nerambursabile.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top