Ministrii agriculturii din UE au aprobat infiintarea pietei unice a UE pentru produsele agricole

Propunerea Comisiei Europene vizand realizarea unei organizari comune a pietei unice (OCPU) a Uniunii Europene pentru produsele agricole a primit, in data de 11 iunie 2007, acordul celor 27 de ministri ai agriculturii, la reuniunea ministeriala de la Luxemburg.

Aceasta reprezinta o etapa esentiala in reforma Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii si, mai ales, pentru simplificarea ei, reforma care vine in sprijinul agricultorilor si a societatilor cu activitate in domeniul agricol.

Potrivit comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel, OCPU va permite abrogarea a circa 50 de acte normative europene ale Consiliului UE si reducerea legislatiei europene, nu mai putin de 650 articole juridice din reglementarile actuale urmand a fi inlocuite prin 200 de articole revizuite. Acestea vizeaza regimul de interventie, stocare a produselor la persoanele private, norme de comercializare si de calitate, regulile aplicabile la activitatile de import si export, masuri de salvgardare, concurenta, ajutoarele de stat, ca si comunicarea de date si transmiterea rapoartelor privind finantarile comunitare.

Textul pentru care ministrii europeni au gasit un compromis la reuniunea de la Luxemburg prevede adoptarea unui regulament unic, cuprinzand cele 200 de articole mentionate. In acest sens, patru acte normative principale, acoperind politica agricola comuna, urmeaza sa fie adoptate: OCPU, regimul ajutoarelor de stat directe in agricultura, dezvoltarea rurala si finantarea PAC.

Sursa: Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.