Banca Centrala Europeana a intrat in vizorul criticilor

Banca Centrala Europeana (BCE) se afla in fata celui mai greu test din scurta sa istorie.

Cantitatea uriasa de capital – peste 200 miliarde de euro in 3 zile – pe care institutia europeana a injectat-o in pietele financiare pentru a reduce panica investitorilor a ridicat insa multe semne de intrebare in intreaga lume.

Suma cu care BCE a alimentat pietele monetare, vineri, de 94 miliarde de euro, o depaseste pe cea injectata de institutia europeana in prima zi de dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Dimensiunea interventiei BCE nu a facut altceva decat sa sperie pietele financiare, in timp ce alte voci afirma ca nu a facut decat sa stabileasca un precedent – a ajutat institutiile de credit sa iasa dintr-o criza in care s-au varat singure.

Desi BCE s-a abtinut de la a mai interveni si a 4 oara, un verdict final nu va fi dat decat dupa ce tumultul de la burse se va mai calma. Iar daca presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, ar putea argumenta ca obiectivul actiunii sale a fost indeplinit – acela de a corecta un defect al pietelor financiare, unii l-ar putea contrazice si ar spune ca interventia nu era necesara si s-ar putea intoarce impotriva bancii in viitor.

In plus, alimentarea cu lichiditati a pietelor de capital pare si o reactie de panica si creeaza impresia ca BCE stie ceva ce altii nu cunosc. BCE pare oricum hotarata sa mareasca dobanda de referinta de la 4% la 4,25%, luna viitoare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.