Proiecte pe datorie

Finantarea unor proiecte publice cu bani proveniti din imprumuturi este deja practicata in Regiunea de Vest, toate judetele apeland la credite.

Daca la inceput autoritatile locale se orientau spre Banca Mondiala sau Banca Europeana de Dezvoltare, acum se indreapta tot mai mult spre zona privata pentru bani cu care sa finanteze proiecte publice.

In Banat tonul a fost dat de Timisoara. In 30 august 1999, Guvernul a ratificat contractul de finantare cu Banca Europeana de Investitii, pentru proiectul de 19 milioane de euro privind reabilitarea transportului in comun. Ulterior si pentru alte regii ale municipalitatii s-au facut datorii.

In contul Aquatim a intrat un imprumut BERD de 11,5 milioane de euro, garantat de Consiliul Local. Mai tarziu si in contul Regiei de Termoficare s-a contractat un credit de 15 milioane de euro, al carui cost total a fost 23 de milioane de euro.

Dupa anul 2000, municipalitatea s-a reorientat catre alte tipuri de imprumuturi. In 2003 a utilizat obligatiuni municipale pentru a atrage zece milioane de lei. In ultima luna a anului 2004, a anuntat lansarea unei noi emisiuni de obligatiuni in valoare de 20 de milioane de lei, banii fiind utilizati la reabilitarea strazilor.

La Arad Primaria a contractat imprumuturi de 70 de milioane de euro. De la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, a fost luat un imprumut de 20 de milioane de euro. Cu acesti bani, si cu aportul Primariei, se va demara refacerea completa a axului central al orasului, de la intrarea dinspre Timisoara pana la iesirea spre Nadlac.

Un alt imprumut luat de la Banca Mondiala, 47 de milioane de euro, finanteaza introducerea canalizarii in toate cartierele. Din acest imprumut, Primaria va rambursa doar 20 la suta.

Primaria Arad a mai emis si obligatiuni in valoare de aproximativ 3 milioane de euro. Inca un imprumut in valoare de 33 de milioane de lei este pe cale de a fi luat de Primaria Arad, autoritatile pregatind selectia de oferte. Banii vor fi folositi la reabilitarea a zeci de strazi de pamant.

Consiliul Judetean Hunedoara a anuntat ca va emite obligatiuni bancare in valoare de 60 de milioane de lei noi. Primele doua transe, in valoare de 30 de milioane de lei, s-au cumparat imediat. In curand va fi emisa o alta transa in valoare de 30 de milioane de lei. Aproape toti banii sunt folositi pentru reabilitarea si modernizarea a 20 de drumuri din judet, majoritatea din zone turistice.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.