Amenintare cu taiere de fonduri

Prin raportul prezentat ieri, Comisia Europeana cere Romaniei sa faca un plan de actiuni pana in octombrie, pentru a dovedi ca autoritatile isi mentin angajamentul sa lupte impotriva coruptiei si sa intareasca independenta justitiei. De asemenea, in raport se mentioneaza posibilitatea ca agricultura romaneasca sa fie privata de un sfert din subventii.

Raportul de monitorizare al comisiei, dat publicitatii miercuri la Bruxelles, atrage atentia asupra insuficientelor in modul in care justitia romana trateaza cazurile de mare coruptie, tratamentului incoerent al restitutirii proprietatilor, functionarea in practica a agentiei nationale de integritate si lipsa unei strategii anti-coruptie in administratia locala.

Potrivit raportului autoritatilor romane trimis Bruxelles-ului in martie 2007, sistemul nu este in totalitate implementat: doua din cele patru module IACS (Sistem Integrat Administrativ si de Control), folosite pentru platile directe, sunt disponibile doar ca prototipuri. Mai mult, modulele de control administrativ nu au toate functionalitatile, iar raportul prezentat de Romania mai releva si disfunctionalitati ale sistemului IT.

Decizia de aplicare sau nu a clauzei de salvgardare va fi aplicata – potrivit proiectului de raport al CE – pe baza rezultatului auditului facut de Comisia Europeana in iunie-iulie 2007 si pe baza raportului autoritatilor romane trimis Comisiei in martie 2007.

Vestea buna pentru Bucuresti si Sofia este ca raportul Comisiei Europene nu atrage deocamdata nicio sanctiune. Dar, desi raportul Romaniei e mai favorabil decat pentru Bulgaria, ambele continua sa ridice multe semne de intrebare.

Atat Romania cat si Bulgaria vor trebui sa faca planuri de actiune concrete pana in octombrie si sa inainteze o informare pana in martie 2008, inaintea unui al doilea raport al Comisiei europene in vara viitoare.

In raport, Comisia mai aminteste ca poate taia un sfert din subventiile agricole pentru Romania, daca aceasta nu remediaza probleme tehnice in distribuirea fondurilor. Totul va depinde de inspectiile care vor avea loc pana luna viitoare.

Din cele patru obiective impuse Romaniei in momentul aderarii, raportul noteaza cele mai slabe rezultate in modul in care justitia trateaza cazurile de mare coruptie. Desi subliniaza progresele facute de Departamentul National Anticoruptie in instrumentarea acestor cazuri, raportul critica numarul foarte mare de suspendatiare a pedepselor.

De asemenea, raportul enumera o serie de evenimente recente cu impact negativ in lupta anti-coruptie, precum decriminalizarea fraudelor bancare, intentia Parlamentului de a scurta durata maxima a anchetelor penale si cererea de demitere a unui membru important din conducerea DNA.

Comisia Europeana critica tribunalele care au trimis cazuri de coruptie la nivel inalt, precum cel al lui Adrian Nastase, la Curtea Constitutionala.

Concluzia raportului este ca nu trebuie sa existe nici o complezenta in lupta impotriva coruptiei si ca Romania trebuie sa continue mai intens eforturile, pentru a evita sanctiuni pe viitor.

Sursa: EurActiv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top