Creditele in monede exotice au crescut

Finantarile acordate de banci in monede “exotice” au crescut de 14 ori ca valoare a soldului in ultimul an.

Credite reprezinta finantari acordate in franci elvetieni, la care se adauga o mica parte denominata in yeni japonezi. Anul trecut, Banca Romaneasca a incercat aceasta nisa a finantarilor in yeni, printr-un credit ipotecar, produsul fiind retras in primavara lui 2007, din lipsa de cerere. In schimb, francii elvetieni au avut succes printre clientii celor sapte banci care au ales aceasta moneda pentru acordarea de credite.

Finantarile in monede exotice au ajuns la un sold total echivalent cu 1,67 mld. lei la finalul lunii aprilie 2007, de 14 ori mai mult decat cele 122 mil. lei din aprilie 2006. Ponderea finantarilor exotice in totalul creditelor acordate de banci a ajuns astfel la 1,4% in aprilie 2007, fata de o pondere aproape fixa de 0,2% in ultimii trei ani, tot in luna aprilie.

Finantarile in franci elvetieni au acaparat toate segmentele de piata, de la creditele de consum, de valoare mai mica, la creditele auto si la cele ipotecare-imobiliare, de valoare mare.

In ultimii trei ani, preferinta clientilor bancari a inclinat preponderent catre lei si euro, dolarul pierzand constant teren, pe fondul euroizarii economiei.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.