Fii intreprinzator pentru libertatea intreprinderilor mici

Cu ocazia Conferintei Cartei Europene pentru Intreprinderi Mici, care a avut loc la Berlin, Eurochambres a prezentat o comunicare in care defineste pozitia Asociatiei Camerelor de Comert si Industrie Europene referitor la Carta si la dezvoltarea IMM.

Punctele de actiune pentru Comisie si statele membre in ceea ce priveste disponibilitatea calificarilor si investitiile in resurse umane sunt urmatoarele:

– Actiuni la nivel national pentru a asigura formarea profesionala de baza si profesii cheie pe parcursul intregului ciclu de viata, cu accent pe cresterea calificarii celor care se afla in somaj pe termen lung. Aceasta se poate realiza oferind, in loc de bani, cursuri de instruire celor care au nevoie de sprijin temporar sau celor care trebuie sau doresc sa-si schimbe profesia;

– Realizarea unui studiu European referitor la calificari profesionale, pentru a identifica necesarul si deficientele de calificari.

In ceea ce priveste legile si reglementarile, puncte de actiune pentru Comisie si statele membre sunt:

– Realizarea de studii de impact pentru toate amendamentele semnificative din Parlament si Consiliu, precum si pentru propunerile Comisiei;

– Toate studiile de impact trebuie sa cuantifice foarte exact costurile si beneficiile pentru companii, dar in mod specific si separat pentru firmele mici;

– Crearea unui grup de lucru inter-institutional pe probleme de imbunatatire a reglementarilor, pentru impartasirea celor mai bune practici si asigurarea unei utilizari coerente a resurselor in cadrul unei abordari unitare a unei mai bune reglementari.

Pentru o mai buna valorificare a pietei unice pentru statele membre, acestea trebuie sa:

– Asigurare o mai bune activitate legislativa;

– Garanteze o implementare completa si eficienta a Directivei
Servicii.

Puncte de actiune pentru Comisie sunt:

– Propunerea unei initiative legislative referitoare la Statutul Companiilor Private Europene. Acest statut, ca o completare la formele legale nationale existente, ar fi, din multe puncte de vedere, in beneficiul competitivitatii micilor intreprinderi europene prin consolidarea Pietei Interne Europene, simplificarea cadrului legal pentru intreprinderi, acces mai usor la pietele transfrontaliere si deci cresterea integrarii si dezvoltarii economice.

Puncte de actiune pentru statele membre in ceea ce priveste intarirea capacitatii tehnologice a micilor intreprinderi sunt:

– Stabilirea de stimulente pentru crearea de clustere si asocierea micilor intreprinderi la dinamica clusterului din faza de infiintare pana in cele de implementare si inovare. Multor firme mici le lipseste informatia, au acces insuficient la finantare si acces limitat la capital uman. Clusterele le ofera facilitati pentru a face fata acestor dificultati gratie abordarii de tip retea (networking) si interactiunii cu marile companii.

Puncte de actiune pentru Comisie sunt:

-Accelerarea reformei Sistemului European de Brevetare (European Patent System). Costul si complexitatea protejarii proprietatii intelectuale si a brevetelor continua sa fie prohibitive pentru multe intreprinderi mici. Brevetele ar trebui sa fie accesibile firmelor mici.

Pentru a eficientiza reprezentarea intereselor micilor companii, Comisia si statele membre trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:

– Inceperea cat mai rapida a consultarilor cu partile interesate – care reprezinta punctul de vedere al companiilor – si nelimitarea acestor consultari la stadiul de elaborare de politici si pregatire a noii legislatii. Consultarile ar trebui extinse si la stadiile de implementare si evaluare.

– Imbunatatirea calitativa si cantitativa a consultarilor. Este important ca firmele sa fie consultate asupra oricarei initiative de elaborare de politici, sa li se dea timpul necesar sa reactioneze si sa se tina cont cum se cuvine de punctul lor de vedere.

– Adoptarea unor noi standarde pentru consultari la nivelul UE pentru a se tine cont de “reprezentativitatea” partilor interesate care participa la consultari, prelungind perioada de timp acordata pentru primirea raspunsurilor.

Sursa: Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.